Mad árka Creative Commons License 2007.04.23 0 0 359
Szia! Szerintem ő az almafarontó lepke (Zeuzera pyrina) hernyója. Tudom, nem fog megvigasztalni, de kifejlett lepkének elég szép.

Hozzáértés híján irtási tanáccsal én nem tudok szolgálni, de rákerestem az előbb a neten és elég sok oldalon foglalkoznak vele (próbálj a magyar és a latin nevére is rálesni Google-ban).

Magáról a lepkéről:

"Jegyei: Igen nagy lepke, ránézésre a fűzfarontóra alig hasonlít, de mindkettő a farontólepkék családjába tartozik. Hernyóik életmódja hasonló: mindegyiké fában él. Szép, áttetszően fehér szárnyain kisebb-nagyobb kékeszöld pontok díszlenek. Teste fehér, potrohán 6 fekete ponttal. A hím csápja a feléig fésűs.

Élőhelye: gyümölcsösök, erdőszélek, parkok, faiskolák.

Elterjedése: egész Európa.

Gyakorisága: helyenként gyakori, de vannak vidékek, ahol egészen ritka.

Repülési ideje: júniustól augusztusig, egy nemzedéke van, mint minden farontó (Cossidae) és gyökérrágó (Hepialidae) lepképnek. Éjszaka repül, a mesterséges fény erősen vonzza, de akárcsak a hernyója, rejtett életmódot folytat. Ha nyugvóhelyén megzavarjuk, holtnak tetteti magát. A nőstény hosszú tojócsövét mélyen a fakéregbe szúrva petézik.

Hernyója: augusztustól áprilisig. A frissen kelt hernyók rögtön mélyedést rágnak a fába, és járatot kezdenek vájni a kisebb ágakba. Később a fa vastagabb részeibe is átmennek, de sose lesznek olyan termetesek, mint a fűzfarontó hernyói, "csak" a kb. 4 cm-es hosszúságot érik el, és viszonylag karcsúak. Két évig maradnak a fában, még akkor is, ha az elpusztul, majd bebábozódnak. A báb szokatlanul mozgékony, a lepke kikelése előtt félig kibújik a vájat szabadba nyíló kijáratán.

Tápnövénye: főként almafa, pirosló vadgesztenye (Aesculus carnea). További kb. 150 különböző lombos fát mutattak még ki tápnövényként."

(Természetkalauz / Lepkék)
Előzmény: LRJudit (358)