NJani Creative Commons License 2007.04.22 0 0 19

Hali,

Úgy tűnik, hogy a topik címét sejtető optikákról még nem nagyon esett szó. Gondolom  mert a 300mm feletti élet "zsebbevágó" kérdés. Pedig nem feltétlenül van így.

Érdemes elővenni és megszemlélni a régi nagy legendákat, amiknek bizony még manapság is van létjogosultságuk. Ha valaki együtt tud élni a kézi élességállítással (ami szvsz sokszor használhatóbb az AF-nél), akkor ne habozzon, nem bánja meg.

Amit tudni érdemes:

A Nikon D200 alatt nem kezeli a régi AI optikákat, nem mér velük fényt. Ez persze könnyedén orvosolható, ha elekt. csatlakozással látjuk el a régi obit. (by Rolland Elliot 125$). Még ez sem feltétlenül szükséges, mert 2-3 próbaexpozícióval már belőhető a helyes expo. Elvégre digit gép.

A Canonra a Nikon obik gond nélkül felhelyezhetők egy átalakítógyűrűvel (filléres szar) és persze mérnek is fényt munkarekesz mellett. A Canon FD obikkal némi gond van, mert az EOS rendszernek más a bázistávolsága, ezért végtelenen nincs élesség, de ez is orvosolható némi tubusfaragással.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Árak (többéves eBay kukkolás és statisztika után):

700$-1000$

Tamron 300mm/f2.8 adaptall: nagyon jó minőségű üveg, az adaptall végződés miatt gyakorlatilag bármire felrakható. Külön jó hír a Pentax használóknak, hogy az 1,7x pszeudo Af konverterrel kifejezetten nagy tartományban használható korrekció nélkül.

Nikon AI 300mm/f2,8: kiváló lencse, referenciának meg lehet nézni Daróczi Csaba és Máté Bence számos fotóját, amik ezzel készültek.

Canon FD 300mm/f2,8: referenciának meg lehet nézni eke számos fotóját. A bevonatoknak köszönhetően nagy a brillanciája.

1000$-1500$

Nikon AI 400mm/f3,5: szép rajzú, könnyű optika, jól konverterezhető.

Nikon AI 600mm/f5,6: konstrukciójában az előzőre hasonlít. Ez is könnyő és nagyon szép rajzú. 

Canon FD 500mm/f4,5: kifejezetten szép rajzolat, kicsi súly. A referencia szintén eke jópár képe.

1500$-3000$

Nikon 500mm/f4: különlegessége, hogy gyárilag fel van szerelve elektr. csatival, így mindennel kompatibilis. Könnyed és nagyon szép rajzú. 1,4 konverterrel is szépen rajzol.

Nikon 600mm/f4: nem egy kicsi optika, de akinek szüksége van gyujtávra és a fényerőre ...

Canon 600mm/f4,5: állítólag viszonylag gyenge a rajzolata, rekeszelni kell.

Canon 800mm/f5,6: állítólag viszonylag gyenge a rajzolata, rekeszelni kell.

Nikon 800mm/f5,6: szép rajzú nagy állat, ritkán látni eladót.

A fesorolt optikák mind beszerezhetők 500 khuf alatt vámmal áfával. 3000$-ért a Nikon 600/4-et láttam , de az gyakorlatilag új volt és nem is vették meg.

Némi személyes tapasztalat:

Ha valakinek szüksége van a nagy gyujtávra, akkor sajnos minél nagyobb annál jobb. Én használtam pl. a Nikontól 400mm/f3,5-öt, 500mm/f4-et és 600mm/f4-et. Nekem az utóbbi vált be. A méretéből és súlyából adódó tehetelensége miatt nagyon stabilan használható, meglepő módon 1/60-on sem remeg be.

Ha viszont nem kell az extra gyujtáv, akkor a mai digit masinákon a crop miatt a 300mm is elég, esetleg plusz 1,4x.

Hát úgy hirtelen ennyi...