kicsee Creative Commons License 2007.04.18 0 0 1659
sziasztok! Most végeztem a fórum visszaolvasásával reggel óta.
Sok dologról esett szó, de egy párat kérdeznék.
Előéletemről annyit, hogy a Papival a Szolnok mellett volt földünk, finom fekete-barna termőföld, semmi gond nem volt vele. Rotáltuk, letaposni nem lehetett. 16 évig nyomtuk a mutatványt. De én fősulira mentem, meg megnősültem és most Tolna megyében lakunk. Tolnanémedin.
Itt viszont az eddigi tapasztalatom semmit nem ér úgy néz ki, mert a föld az egy borzalom. Eddig úgy nézett ki, amikor rotáltam a télen és tavasszal, hogy homokos, de morzsalékos. Most meg nagyon úgy néz ki, hogy homokos anyagos, de föld is van benne :)
Szóval kapálnom kell vastagon, mert olyan a föld felszine, mint az asztalom a le van csiszolva simára...
De csak akkor ilyen, ha víz éri. Egyébként látszatra morzsalékos. Érett istállótrágyát majd akarok beleforgatni ősszel, csak most még nem volt lehetőség rá. Így maradt a starter műtrágya tavasszal. Vettem a magyar kwizdának egy lombtrágyáját, ha majd szükség lesz rá. Ha mindent leszüretelek róla akkor meg mustárral vetem be, hogy lazítsa a talajt. Két oldalt volt egy olyan rész ahol nagyon sok volt a tarack, oda meg zabot vettem, hogy nyomjon el minden gyomnövényt, ami úgy néz ki sikerült is. Hallottam még a lóbab elvetéséről is a nem termő időszakban, mint tápanyag visszapótló növény. Tapasztalata van valakinek erről?

A másik: A palántáim jól fejlődnek, csak a berögzített rutin a kissé kései palántázás és májusi vetés. Otthon mindig így csináltuk, majd kipróbálok mást is. Szóval a paradicsom palántaimnál néhánynak az alsó levele sárgulni kezdett. A palánták egészségesnek látszanak, de akkor is zavar. A műtrágya adagjukat már megkapták, most szedtem őket szét, hogy nagyobb helyük legyen, két hét múlva meg mennek a helyükre. Szóval gond lehet ez? És még egy ami a sárguláshoz kapcsolódik. A babom olyan 10 centis és néhány levél szélen sárga sáv van... mi lehet ez?
Viszonylag kicsi a kertem és minden növényt szeretnék egészségesen látni. Úgy néz ki, hogy ezen a vidéken mások lehetnek a betegségek, mint a Tiszántúlon vagy nem tudom... :)

A harmadik és befejezem: a locsolás. Mi otthon soha nem locsoltunk, mert Papi nem akart vele bajlódni. De én szeretnék, hiszen itt már vagy egy hónapja nem volt eső. Locsoltam is és szárad a föld továbbra. Nem teszek rosszat, ha megint locsolok. Én úgy tanultam, hogy ha a föld felső 3-4 centije száraz, mint a por, akkor lehet locsolni.

Bocsi a sok írásért, de hát már reggel óta érlelődött bennem :)