A répa-hagyma társítást alkalmazom, de nálunk a gyakorlatban nem működik. Míg növöget a hagyma, a répa még picurka, szaga elenyésző - mindig kukacos lesz a hagymám. Mire a répa jó nagy, a hagymát ki kell szedni - a répa őszig kukacos lesz. A pár bentmaradt hagyma nem sokat számít, ettől függetlenül megszokásból úgy ültetek, hogy a kb. 120 cm széles ágyás szélén egy-egy sor srépa, közte sűrűn kitöltve szalmával takart hagymával. Idén vettem Resistafly srépa magot, megátjuk, lesz-e benne kukac.
Kiültetésnél mindig mélyen ültetem a káposztaféléket, ilyenkor már nincs is velük gond, még a palántáspohárban szoktak megkukacosodni.
Hülye vagyok, de borzasztóan tetszik a lótücsök, próbálok velük együtt élni, és úgy tűnik, lehet. Régi gyerekkori vágyam teljesült, mikor a kertben először láttam szép, erős kifejlett példányt. Erős palántákat szoktam kiültetni, céklából és téli retekből a szükségesnél több magot vetek, nem sorban, hanem cikk-cakkban. A csíranövényeket ritkítják, de tapasztalatom szerint a kifejlett növényekben nem nagyon tesznek kárt. Úgy tudom, alapjában véve rovarevő, csak néha elcsábul egy-egy szaftos zöldségfalatra, és túr.