-+Seth+- Creative Commons License 2007.04.16 0 0 27070
Minél nagyobb egy motor minél nagyobbak benne az alkatrészek minél kisebb fordulatszámon dolgozik állandó! kenés mellett annál hosszabb az élettartama.

Nekem van Fiat puntom 1.2-es motorral és volt belőle kiszerelve a motor és komolyan mondom mikor megláttam a szervizben: 'Ez meg mi? Ablaktörlő motorja? Nem mondja komolyan, hogy ennyi a kocsim motorja?' Komolyan mondom egy nagyobb tesco bevásárlószatyorban elfér az a motor. S mielőtt bárki megvádolna, hogy lenézem a kis motorokat, NEM. Nem nézem le csak más a célja egy 1.2-es puntonak meg a xedos 2.0 V6-nak. Az 1.2-es motort arra tervezték, hogy gazdaságosan el lehessen jutni városban és külvárosban A-B-be. Ebből adódik, hogy nem lámptótól-lámpáig kell vele gyorsulni nagy fordulaton hajtva a motort és nem pályán menni vele konstans 140-el. Persze bírja, egy ideig, az is lehet, hogy sokáig, de akkor is.
Az is tény, hogy a nagyobb motor sokat fogyaszt. Az én mazdám pl. (mivel nagyrészt Budapest-Budaörs viszonylatban használom) konstans 10litert eszik. Sztem ez a normális egy ekkora motortól (Xedos 6 2.0 V6).

Most őszintén, csak bele kell gondolni, hogy micsoda igénybevételnek van kitéve egy motor főtengelye és csapágyai ami 5-6000/perc!! fordulaton ami 80-90 fordulat/másodperc!! dolgozik. Sztem ez már önmagában emberfeletti. Akkor fejeljük meg ezt azzal, hogy a OFF VW 1.4TFSI asszem ez a motorjelzése motorja turbós és kompresszoros is/OFF. Nem hiszem el, hogy hosszú távon forszírozott használat mellett a szerencsételen 1.4-es motor túléli azt amit a kompresszor és turbó ad neki. Jó ok, biztos nem raktak bele nagy turbót de akkor is.

Szóval azt mondom, hogy kicsi motor kicsi kocsiba és városba való. Nagy motor meg nagyobb gépekbe biztonságos és ótó kímélő kocsikázáshoz. Persze vannak kompromisszumok az életben mint pl. pénztárca kérdése, de akkor bele kell nyugodni, hogy a mi kis 1.2-1.3-1.4-ünk az bizony ennyit tud. De ettől még jó, szeressük és főként nem kínozzuk és álmodjuk, hogy 2szer akkora térfogatú. Persze ez is csak egy vélemény. :)