Reformra, átszervezésekre szerintem nagyon nagy szükség van. Csak nem így.
A közmindenfélék hosszú évek alatt, hogy semmit sem kell tenniük, csak jól-rosszul gyógyítani a betegeket, pénz mindig jött állambácsitól.
Úgy gondolom, a reformok bevezetése előtt meg kellett volna tanítani a kórházakat hatékonyan működni. A fejetlenség, szervezetlenség is eszi a pénzt. Igaz, hogy a tvk már évek óta használatban van, jó magyar szokás szerint sosem vesz semmit komolyan senki a határidő letelte előtti pillanatig. Aztán elkezd kapkodni, hőbörögni.
Ha a magyar kórházak orvos igazgatói mellett lennének menedzserek is, szerintem jobban működhettek volna eddig is a kórházak.
Az orvos igazgató foglalkozik az orvosok szakmai irányításával, a menedzser pedig a munkafolyamatok szervezésével és a kórházban folyó tevékenységek összehangolásával.
Jelenleg az orvos-igazgató nem ért a hatékony munkaszervezéshez és nincs ideje az érdemi munka felügyeléséhez. Persze, hogy gyatrán működnek kórházaink.
Amikor egy ambuláns rendelésről az ott rendelő orvost műtőbe hívják, az senkinek sem jó és szervezetlenségre utal. Amikor nem tudják megmondani a betegnek, hová kell mennie vizsgálatra, szervezetlenségre utal. Amikor egy osztályon 26 féle berendezés 26 cégtől származik, szervezetlenségre, pénzpazarlásra utal. Ezek csak kiragadott példák és nem a minisztérium feladata ezeknek a belső problémáknak a megoldása.
Viszont a reformot is ugyanilyen átgondolatlanul, szervezetlenük kezdték el. Kb. olyan, mint - ahogy nem is tudom, ki mondta - egy szakadékot 2 ugrással próbálunk meg átugrani.
Szóval itt egymásra mutogat mindenki, talán egyszer-kétszer magára is mutat valaki. Talán észreveszik néhányan, hogy mindenki ludas ebben a konkrét ügyben is és talán lesznek olyanok, akik ennek kapcsán észreveszik saját hibáikat és korrigálnak.