pacemaker Creative Commons License 2007.04.14 0 0 134

Én is olvastam ezt a cikket... és mintha már írtam volna róla, hogy tényleg nem tudnak darabolni a fiatalok, de ez a legkevesebb... egyszerűen egy kis elméleti tudáson kívül semmilyen gyakorlati fogást, késhasználatot nem tanítanak nekik...

ha bármelyik elé odatennék egy fél sertést, a húsrészek közül a karajt talán felismernék... szétbontani?... az nem megy...

nekem annak idején (tanulóként) az első évben mindenféle tisztítást, darabolást, húsbontást, szeletelést kellett gyakorolnom... a tűzhely közelébe a második évben engedtek (jóóó... elsőben is odaengedtek amíg letakarítottam:)))...

igaz mi még 2 napot jártunk iskolába egy héten... 2x8 óra, amiből 4 óra "szakmai ismeretek" volt, mesterszakács (Walter Endre) tanította... és 4 napot (napi 7 órát) kinn a gyakorlati helyen... éttermekben, szállodák konyháján... dolgoztunk... én a Béke szállodában tanultam a gyakorlatban a szakmát 3 évig, és ráadásul a szakácsok, séfek bizony keményen belénk verték a tudnivalót... néha szó szerint... elcsattant egy-egy pofon, vagy fenékberúgás... akkor persze dühöngtem, ma már hálás vagyok érte...

szóval kőkeményen a szakmai ismeretek voltak túlsúlyban... vizsgáztatni szintén mesterszakácsok vizsgáztattak... nekem Túrós Emil volt a vizsgaelnököm, ő kóstolta végig először a menüt, amit le kellett főznöm...

ma mi van?... talán havonta egyszer tankonyhai gyakorlat (háztartási tűzhelyekkel)... minősíthetetlen tudású oktatókkal... igazi konyhát 2 év után látnak a nyári gyakorlaton 1! hétig (pontosabban 5 napig) napi 4 órában... de csak nézelődhetnek oldalról-hátulról, hozzányúlni semmihez sem lehet...

aztán valahogy levizsgáznak... összesen kb. 3 heti gyakorlattal próbálnak elhelyezkedni...

mert ők szakácsok...

vicc...

amelyikben van némi ambició, az inkább továbbtanul, távol tartva magát a konyháktók...

a többi próbálkozik egy darabig... a kitartóbbak, ha bekerülnek egy idősebb szaki mellé, megpróbálják ellesni, megtanulni végre azt, amit az iskolának és a gyakorlati helynek kellett volna megtanítania... az évek során dolgozott néhány ilyen srác az irányításom alatt... de a többség pályát módosít... kiszáll...

 

Lajos jól látja ezeket a dolgokat... ő szerencsés, mert valamennyire szabad kezet kap irányításban, technikákban... és kisérletezhet újításokkal...

a többségünknek erre nincs esélye... de erről már írtam...

 

 

Előzmény: candidus (129)