takarito Creative Commons License 2007.04.11 0 0 625

""Melyik hitre célzol?"
vallásos hitre. "

No azok se egyformák. Én azonban Istenről beszélek és nem vallásról. Isten nem vallásos.

"sem istent, sem neutrínót nem láttam még. az egyik mégis igazolt, a másik nem. "

A másik is igazolt.

"ha volna, lenne olyan fontos, hogy tudományos igazolást megérjen"

Egy tévedés malmában őrölsz. Egész eddig arról beszéltünk, hogy a kapcsolatokban és a jellemben felmerült hitkérdéseket nem tudományos kísérletekkel kell bizonyítani, hanem a tapasztalatok átélésével és megértésével. Most mégis tudományos igazolást vársz el, visszatérsz ehhez a tévedésedhez, mintha csak az volna képes igazságot bizonyítani.

"hogy elég lesz a benzin amíg az útra mész, ezért döntesz és nem tankolsz.

én ugyan nem döntök hittel ezügyben"

Kiöntöd a tankból út előtt a benzint, pontos eszközökkel megméred, számítógépre viszed a gépkocsi fogyasztásának és az útvonal jellemzőinek paramétereit, majd útinfótól lekéred az útakadályokat és kiszámítod a kerülőutak fogyasztását, majd előrelátod a felmerülő akadályokat és annak igényeit hozzáadod, végül ha minden klappol racionálisan döntesz és ilndulsz. Szomorú lehet az életed.

"nem kell nekem a végeredményben hinnem, csak abban, hogy az elindulás elősegíti az odaérést"

Tévedés. Ugyanis a végeredményben (odaérésben) való hit teszi szükségessé az elindulást. Az elindulás ugyanis nem csak elősegíti hanem szükséges feltétele az odaérésnek, több előre nem látható feltétel és akadály ismerete nélkül kell mégis döntened, hogy elindulj. Az pedig hit.

"ne mondjad már, hogy ez nincs logikusan empirikusan megalapozva"

HogyNE volna. Csak HOGY egy nagyon kis kiszámítható része van logikusan megalapozva. Az előre nem látható feltételek és akadályok ismerete nélkül erre a kis logikai alapon dönteni az vagy butaság, vagy hit.

"az esély jó esetben racionálisan igazolt."

Az esélyt jó esetben el tudod képzelni. Rossz esetben el sem képzeled. Ami az esélyekből racionálisan van igazolva, az csak úgy lehet, hogy az esélyeidet leszűkited az ellenőrzött feltételekre, amik már így nem esélyek, vagy csak figyelembe veszed amikor hit alapján vállalsz feladatokat.

"istenről viszont elmondható, hogy a létezéséről bináris állítás van, és ez kurvára nincs empirikusan igazolva."

Tudjuk hogy ilyen vonatkozású empirikus igazolásod nincs. Azt gondolod nem értem? Tudom. Vajon te érted-e azt, hogy egy saját tapasztalatot azt az embernek saját magának kell átélni?

"így van, és akkor nem mennek át a próbán. a barátnőm meg átment."

Na ugye nem mindegy, hogy kit kicsoda érdekel.

Előzmény: ronsdorf (623)