ha az ember egy kis gyakorlatot szerez, rájön, hogyan lehet megteremteni a kellő feltételeket, hogy az ember válogathasson ;)
eleinte nekem is voltak kínos helyzeteim, és mind a mai napig előfordul, hogy "rajtam marad" egy állat, Szami pl 8 hónapos, és - el ne kiabáljam kopp-kopp-kopp - úgy néz ki, (csak) most sikerült neki jó gazdát találnom. holnap jön nyuszinézőbe, és nagyon normális csajnak tűnik :)
a legfontosabb, hogy te mint tenyésztő, megengedhesd maganak, hogy elhajtasz valakit. (akkor is, ha így nálad marad az állat) Ne te legyél a vevőre szorulva, hanem ő rád, és örüljön, hogy tőled lehet állata ;) Ehhez 2-3 dolog kell csupán: először is megfelelő mennyiségű ketrec, másodszor megfelelő (pénz)tartalékok, harmadszor megfelelő küllemű/jellemű/minőségű állatok, akik még felnőttkorukban is értékesek.
egy nagyfülű, 2 kilós, vadóc nyuszinak lehetetlen 8 hónaposan gazdát találni. egy formás, 1,3 kilós, kedves nyuszit még 8 hónaposan is el lehet adni, igaz hogy nehezebb, de el lehet.
persze ennél is jobb, ha az ember megfelelően időzít: Szami júliusi alom volt, totál holt szezon, ezt a saját bőrömön (meg szegény Szamién és Zebulonén) tanultam meg. Persze van, hogy úgy alakul, mégiscsak lesz nyári alom, de ha lehet, ezt pl kerülni kell. Nyáron mindenki nyaral... a másik "időzítős trükk" a húsvét környéke: ha húsvét előtt 3-5 héttel elvihetőek a porontyok, az az ideális: a sok "hülye" akkor még nem került elő, aki viszont már egy hónapra előre tudja, hogy húsvétkor nyulat/állatot akar majd, valsz hoszabb távra tervezett, és jó gazdi lesz :)
ja meg még valami: egyszeri almoknak nagyon nehéz gazdát találni. még mindig jönnek a jelentkezők az előző almom hirdetésére, és mivel már megszületett a következő, nem kell elhajtanom őket; és aki hajlandó 4-6 hetet várni a nyuszijára, megintcsak nem lehet olyan rossz ember ;) szóval ha az előző alom már elfogyott, de tudod, mikor jön a következő, az emberek hajlamosak megvárni :))