Mivel épp a magyarítást gyártom hozzá, befigyelt ugyanaz az effekt, mint HL2-nél; a bent felejtett, de használaton kívül helyezett szövegtörmelékeken keresztül van némi rálátásom arra, mi mindent hagytak ki az eredeti koncepcióból (és ez még biztos nem az egész, csak az, amit az utolsó pillanatban vettek ki, és a szöveganyagát már nem törölték). Amit mi STALKER néven ismerünk az az eredeti koncepciónak csak egy borzalmasan megcsonkított változata. :( Ha úgy adják ki, ahogy tervezték, ez a game akkorát ütött volna, mint semmi az elmúlt pár évben.
De sajnos feltrancsírozták, és a darabokból összeraktak valamit, ami egyáltalán nem rossz, de sehol sincs ahhoz képest, amilyen lehetett volna (egyébként gyanítom, hogy az installer is ezért viselkedik olyan furán, eredetileg tényleg 10GB lett volna a játék, csak aztán a content egyharmadát az utolsó pillanatban kidobták a fenébe, az installerben meg valaki elfelejtette átállítani a limitet).
Szerintem például a mapváltás se így nézett volna ki, ugyanis ha jobban megnézed, a mapnek ott, ahol bejön a "Move to next level?" felirat, közel sincs vége. Megkockáztatom, hogy valójában megvan az egész alap map az ugrási pontok közötti részek is, csak "kiszakaszolták" őket ezzel a áttöltögetős módszerrel, ami a mapnek azokat a részeit köti össze, amiket végül meghagytak.
A játék csak a legelején nehéz még novice-on is, miután szereztél valami normálisabb fegyvert, meg főleg egy jobb páncélt (plusz pár védő artifact-ot), már inkább túlságosan könnyűvé válik. Onnan kezdve, hogy a Dark Valley-ben találtam egy Duty armort, normál körülmények között (értsd: nem minimum fél tucat ellenség támad egyszerre) gyakorlatilag halhatatlanná váltam (sima terminátor módban besétálok az ellenséges tűz közepére, és kényelmes tempóban lelövöldözöm őket, néha esetleg nyomok egy bangade-ot vagy medkitet), pedig az még messze nem a legjobb páncél.
Ami kicsit bosszantóbb, hogy bugos vagy csal az AI: teljes takarásban levő célpontot is látják, folyamatosan célra tartanak akkor is, ha köztük meg a cél között ott van a fél map, sőt, néha még lelőniük is sikerül az ellenfeleket falakon, sziklán, meg minden egyében keresztül - és ez arra is vonatkozik, mikor a játékost támadják.
A kezeléssel nekem nem sok bajom volt, a gyógyítást ki lehet tenni hotkeyre, a többi meg harc közben nem olyan fontos; max az lett volna még jó, ha gyorsan lehet artifactokat cserélni olyan esetekre, mikor hirtelen kellene váltani bulletproof, rupture, meg sugárzás-semlegesítő setup között, ami előfordul néha.