ronsdorf Creative Commons License 2007.04.04 0 0 524
"Ebben van igazság. De miért vegyünk elő hipotéziseket, amikor a megsimerés ajtaja nyitva áll?"

1) a megismerés abból áll, hogy különféle tapasztalatokra olyan hipotéziseket adunk,amelyek azokat magyarázzák, majd ezeket jóslásra is alkalmazzuk, és közben kiszórjuk a rosszakat.

2) istzen hipotézisét nem één vettem elő. hogy minek vették elő mások, azt tőlük kérdezd. valóban hülyeségnek látszik isten hipotézise, ha egyszer magyarázatokat nem nyerünk vele, ellenőrizni nem tudjuk, jósolni nem lehet vele. közben pedig a megismerés tudományos útja nyitva áll.

""értelmes ember nem dogmatikusan, de megalapozottan hisz el dolgokat"

Ebben is van valami, különösen igaz ez akkor, ha Istenről van szó. A következtetésed azonban hibás, mert az Isten hite és a vallásosság között egyenlőségjelet húztál, továbbá az Isten hite és az Isten megismerése közötti különbséget nem vetetted fel."

istenben való hit nem megalapozott, hiszen nincs igazolva. tehát értelmes ember nem hisz istenben. mivel a megismerés és igazolás összekapcsolódik, természetesen istent nem is ismerheti senki.

"Nem kell hogy érdekeljen. Némelyek (Isten kihasználói) ugyan kényszerítik. Maga Isten nem kényszeríti, hogy érdekeljen téged."

oké, akkor ezzel jólelvagyunk. ő, ha van is, nem érdekli, hogy én mit hiszek róla, engem meg nem igazán érdekel, hogy van-e.

Előzmény: takarito (522)