pacemaker Creative Commons License 2007.04.02 0 0 111

Vállalkozó szakácsok...

egy étterem megnyitása több tíz milla... ha meg béreli, akkor az irdatlan bérleti díjat is ki kéne termelnie... + rezsi, bérek, járulékok, állami tarha... stb. és még áru is kell a boltba...

ráadásul egy nyitó étteremből a befektetés úgy 4-5 év alatt térül meg, tehát annyi tartaléknak is kell lennie, mert különben becsődöl (tudom, próbáltam)...

bár a szakácsok hajdanán elég jól kerestek, annyit azért nem, hogy egy étteremre való összejöjjön... tehát társ kell hozzá, aki, ha beindul a bolt, előbb-utóbb kigolyóz a vállalkozásból (tudom, én is így jártam)...

 

a szakácsnak idehaza két választása van...

nagyszállodák...

amelyeknek java része külföldi tulajdonban van, vendégmunkás-bérért dolgozhat saját hazájában... voltam érdeklődni néhányban... a nem kevés tapasztalatommal és gyakorlatommal a legjobb ajánlat is bruttó 130 ezer volt (hozzátéve, hogy megbízható információm szerint a külföldről idehelyezett séf 3 millát visz haza tisztán havonta)...

kisvendéglők...

amelyek java része az alvilág kezében van (nagyszerű pénzmosodák)... és olyan vendégkör, hogy más oda nem nagyon merészkedik be...

vagy olyan tulajok, akiknek köze nincs a szakmához... hogy kik üzemeltetik?... csak néhány, akiknek dolgoztam: építési vállalkozó, zöldséges, fogorvos, szobafestő-mázoló, autókereskedő... kukás!...

a lényeg, hogy mindegyik egy éven belül ki akarja venni a befektetését, és minél hamarabb, minél nagyobb hasznot húzni az üzletből, mindegy milyen áron... aztán passzolja az üzletet, és kezdődik előlről minden...

 

persze vannak jó helyek (nem sok), oda viszont lehetetlen utcáról bejutni... kihalásos és ajánlásos a munkaerő-mozgás...

Előzmény: candidus (78)