Spidersoft Creative Commons License 2007.04.01 0 0 1379
Sziasztok! Ezt a "Gumipálma" nevű félhalott topicból emeltem ide, bár itt is félig off, mert a kérdéses növény bár déligyümölcs, de nem fagytűrő.

Nemrégiben, folytatva a "kóstoljuk végig a déligyümölcsöket, mert nem hisszük el, hogy nagyrészük ehetetlen" kampányomat vettem egy avocado-t. Természetesen ez a gyümölcs is ehetetlen (mintha lucernás margarint ennék olyan volt), viszont felkeltette az érdeklődésem a szinte tökéletesen tojás alakú, kb. 2cm hosszú fehér mag a közepén. Ki is szedtem mindjárt! Mivel a zsírosságától meglehetősen sikamlós volt a piszok minduntalan meg akart szökni a kezemből, de nem menekülhetett, rövid úton az egyik kaktusz lábánál találta magát. Nem is figyeltem eddig fel rá, de a mai locsolásnál megláttam ezt:

avocado in eksön

Megkotortam kicsit a földet: hát nem az avocado növesztette? :))) Kicsit utánanéztem: 15-20 méteresre megnövő fáról van szó, szal nemtom meddig fog elférni a cserépben :| Mindegy, ha kinövöm majd találok neki helyet valamelyik üvegházban :))

Másik. Ma sikerült a fenti projektet folytatva beszereznem egy érettnek mondható papayát. Illatra és ízre a gagyi makkoscipőre emlékeztet (sőt, határozottan olyan), bár ez legalább gyümölcs jellegű és valamicskét édes is. Mind1, volt benne kb. hárommillió mag, majd beszórom valami mellé és megvárom hogy mi történik ;)

Az alanti linken találtam egy rakat papaya "fát". Vagy nem fát. Szerintetek ez miféle növény? Mintha nem is fás volna a szára... a levele meg olyasmi mint a sauromatumnak... Lehet találtam egy újabb aroid növényt? :D

http://www.papaya-seed.com/images/papaya_03lg.jpg

ápdét: ma átültettem a kaktusz mellől az avocadot külön cserépbe, hogy kapjon fényt is a lelkem. Nomármost a 2cmes tojásból kisebb tyúktojás méretű lett és kb. 2x olyan hosszú gyökere volt, mint a föld feletti rész, ami természetesen helyenként beszakadt... fiatal növény, lehet még túlvészeli... A tetején az a hegyes izé ma már jól láthatóan levélkezdemény (ek?).