Ha szerzünk valahonnan egy 5 mázsás sütőtök magjából, akkor a következő évben szomorúan látjuk, hogy a mi tökünk még az 50 kilót sem érte el.
A rekordtököt úgy termelik, hogy üvegházban tél végétől előnevelik a palántát vödörben, hogy minél jobban kinyújtsák a tenyészidőszakot.
Kint már ősszel kijelölik a tövek helyeit, 5-10 méterre egymástól, hogy szabadon terjeszkedjenek a növények. Minden tő helyén kiszednek géppel 2 köbméter földet, és spéci talajkeverékkel töltik fel a lyukat.
Kiültetés után naponta locsolják csepegtetővel, hetente kétszer permetezik mindenféle nyavalya ellen.
Amint az első szem megkötött (mesterséges megporzással természetesen, hogy mielőbb kössön), a továbbiakban már minden virágot lenyírnak, hogy arra az egy szemre dolgozzon a növény.
Na, ezt csak azért írtam le, hogy a gumis krumpli sem olyan egyszerű dolog.
A krumplinak a gumófejlesztéshez 3 dolog szükséges főként: tápanyag, víz, és levéltömeg.
Tápanyagot tudunk biztosítani, ha trágyás földet és műtrágyát használunk, locsolni naponta tud, aki ráér, és ezek hozzák a levéltömeget is.
A feltöltögetéskor mindig befedünk a levelekből is, ezért ameddig el nem értük a végső magasságot, ahol a növényt végre engedjük levéltömeget fejleszteni, addig nem nagyon termel gumóra, hanem szárra és levélre.
Ha megvan a végleges magasság, akkor lehet kezdeni igazán a locsolást. Feltéve, hogy a krumpli még nem pusztult bele a krumplivészbe, bogárba, szárazságba. :)
Az biztos, hogy rengeteg krumpli lesz a gumik között, de rengeteg macerába és előkészítésbe telik, hogy ezek ehető méretűek legyenek, ne pedig csak ültetni való méretűek.
Először ugyan nekem is nagyon tetszett az ötlet, de aztán úgy gondoltam, hogy a meglévő 150 nm-en elég lesz nekem. :)