ikaljan Creative Commons License 2007.03.30 0 0 1133

Újabb adalék a felvetett témához:

http://hvg.hu/vilag/20070330_izrael_olmert_beke.aspx

Hm.. lehet, hogy egy kicsit cinikus leszek, de szerintem ez a nagy kibékülés lebegtetése egyértelműen az iráni konfliktus következménye.

Arab részről: A szunni rezsimek beszartak Irántól, így megpróbálják a palesztin ügy újboli felkarolását. Mivel a fegyveres cuccban Irán beelőzött, így a békekötés az a lehetőség, amellyel nagyot tudnának dobni. Másrészről a fegyverestámogatás márcsak azért is problémás lenne, mert e reszmek léte nagyjából az USA szövetségétől függ.

USA,Izraeli részről: Szintén azt gondolom, hogy arról van szó, hogy a békekötés lebegtetésével és a tárgyalások újboli előrehozásával megpróbálják a szunni blokkot maguk mellé állítani.

Én szkeptikus vagyok avval kapcsolatban, hogy itt valódi béketörekvésekről van szó. Inkább azt látom, hogy amíg a közös ellenség a környéken van, addig a konfliktust lebegtetik (ha gonoszak vagyunk, akkor hitegetik a másikat a szövetségért, támogatásért cserébe). Aztán ha Irán kikerül a képből, akkor megint el lehet kezdeni keménykedni. De végső soron paradox módon éppen az shia blokktól való félelem lehet az, ami - ha elég hosszú ideig tart, kiegyezést kényszeríthet ki.

A kérdés, hogy a Hamasz mennyire esett ki a Szaudi kontroll alól, és mennyire lett lekötelezettje Iránnak és Szíriának.

Előzmény: Mumu (1132)