pinotnoir777 Creative Commons License 2007.03.30 0 0 1835

Óriási félreértés hogy Szepsy "aszúkészítő" lenne. Nagyon komoly szárazborokat is készít, maga is egyre nagyobb figyelmet is szán ezeknek, az első igazán klasszisnak számító dzáraz fehérbort pl ő készítette el az országban, a 200-es Úrágya furmintot, száraz fehérei 4-5 ezerért kerülnek piacra. Amikor ezt egy plénum előtt megkérdeztem tőle, akkor direkt szárazborra vonatkozóan kérdeztem. Egyébként a tokajiak is, ha aszúról van is szó, az ültetvények terhelésekor mindig ép szőlőre vonatkoztatva adják meg az adatokat, a töppedés vagy aszúsodás az egy másik téma.

 

Szepsy (és sokan mások is a legjobbak közül, csak most róla van szó) jóval kevesebbel terhel, ép szőlőben jó ha max. 70 deka lehet a birtokán az átlag.

 

De említetted Sopront, számomra ott Ráspi a mértékedó, nála is nagyon lacsony a terhelés, fél kiló körüli, számomra ez vissza is köszön a boraiban.

Előzmény: szaki_pali (1833)