pinotnoir777 Creative Commons License 2007.03.30 0 0 1834

A kérdéskört komplexen kell kezelni. Nem lehet kijelenteni ex katedra, hogy 1,5 kg/tőke és vége.

 

Ebben részben igazad van, természetesen nincsen ilyen varázsszám. De e fölött igazán komoly bor biztosan nem készíthető, ez a felső limit, akármilyenek is az egyéb paraméterek. Nagyon sokszor ez a szám még sokkal alacsonyabb az lehet, de magasabb az semmiképp. Én még ez alól kivételt jelentő bort pl nem kóstoltam, és azok a borászok, akikre fölnézek és véleményüket hitelesnek tartom, hasonlóan vélekednek. Ettől egy kiemelkedő évjáratban egy megfelelő fajtával élvezetes borok készíthetők akár két-három kiló körüli terheléssel is, csak itt már sokkal nagyobb szükség van a természet segítségére. Nem véletlen, hogy az igazán alacsony hozamokkal dolgozó pincék bármelyik borvidéken az amúgy gyengének tartott évjáratokból is képesek meglepően jó és tartalmas borokkal kijönni (pl Szepsy, Demeter Zoltán, Ráspi, Szentesi 04-ben), míg egy terhelési szint fölött ez lehetetlen. Persze ezeket mindenki maga kell hogy eldöntse vagy elhiggye, én ebben hiszek, és ezt is tapasztaltam.

 

 

Előzmény: szaki_pali (1831)