szaki_pali Creative Commons License 2007.03.28 0 0 1804
Nálam a tőkék 2,5x1,2 m kötésben vannak. Tehát a tőkének 120 cm áll a rendelkezésére amit szabadon kitölthet. Ezen a 120 cm-en jobbra balra húzom el a két szálvesszőt. Nem számolom, hogy hány szemre metszek mert ennyi év után rutinból jön. Tudom, hol kell metszenem ahhoz hogy ne legyen gond a lehajtással. Kötés után a drót alatt csak 1 ízt hagyok és levágom. Szóval úgy kb 10-10 világos rügyre metszem (sárszem nincs benne). Ha többet számoltál akkor az annyi, mondom nem számolok. Minden rügy kihajt és hoz 1-1 termést. A termés egy-egy félkör ív mentén 40 cm magassági és 120 cm hosszúsági helyen helyezkedik el. Hogy lehajtás után néhány szem összeér vagy sem arra az a kifejezett véleményem, hogy eben guba. Nem kell félni tőle. A rajz csak egy vázlat, egy lehajlítási eredményt mutat nem szabad rajta rügyet számolni. Adódik úgy is hogy a tőkénél kereszteződik, de olyan is előfordul, hogy a szomszéddal kereszteződik. Ez az egyik legegyszerübb és leghatékonyabb metszési, művelési mód. Fél világ ezt használja. Ennyi ember nem tévedhet. Tehát mivel a tőkék úgy nőnek ahogyan ők akarják ezért írtam korábban azt, hogy egyik lehajtás olyan mintha rajzolnánk a másik meg úgy sikerül ahogy. A hajtás válogatásakor még hozzá lehet férni. Legközelebb bújtatáskor kell matatni rajta, akkor meg egy dróttal feljebb járunk megint könnyű hozzáférni.
Azt mondom valós félelmre ad okot az ha, a tőkét besűrítjük és a permetezéssel nem tudjuk a betegségeket kordában tartani. Ez sem teljesen igaz mert ha tasztaltad akkor az idősebb levelek kevésbé lesznek fogékonyak a betegségekre, először a fiatal leveleken vagy a kacson jelentkezik, meg ott ahová valóban nem ment be az anyag. Ha ezeket kiszedjük majdnem nyugodtak lehetünk a betegséget megállítottuk. Fogok még olyat mondani amitől a szakma lehidal csak érjünk egyszer oda.
A termésről korábban írtam nem akarok ismétlésbe bocsátkozni.
Amúgy szép a szőlőd!
Előzmény: RAMBO (1799)