CBNora Creative Commons License 2007.03.28 0 0 1325

Tudom, hogy korábban szokás, de mi május elsején szoktuk. Először kényszerből hagytuk ilyen későre - nem volt még kész a kert - de bevált. A szomszédok elültetik, amilyen hamar csak lehet, kikel, és az összes áttelet, kiéhezett krumplibogár odamegy és lepetézik. A mienkre csak néhány elkésett páldány jut, azt le tudom szedegetni, egy permetezést biztosan megspórolunk. Igaz, hogy 2-3 éve csak burgonyavész ellen permetezünk rézzel, elfogadható mértékben le tudtam szedegetni bogarakat meg a petéket később is. Ha az ember korai krumplit akar, akkor persze jobban kell igyekezni, apósom nemsokára ülteti, Berettyóújfalun laknak, ott elég meleg az éghajlat.

Milyen fajtát vettél? Kíváncsi vagyok, ki milyet ültet. Kedvenc veteményem a krumpli, a férjem szerint krumplimániás vagyok.

Nekünk az idén lesz Agria, egy kékeslila héjú és húsú kicsi hosszúkás krumpli, és 4 keszthelyi nemesítésű fajta: Hópehely, Százszorszép (Rioja), White Lady és Vénusz. Az utóbbi kettőt az idén fogjuk kipróbálni, Phytophtora ellenálló fajták.

A krumpli szereti a laza, tápanyagban gazdag talajt, kálium igényes, ne legyen friss a trágya.

Előzmény: földtúró (1324)