Callie
2007.03.27
|
|
0 0
890
|
„Budapesten mérték a legalacsonyabb légszennyezettséget a közép-európai nagyvárosok közül” (Az Európai Űrkutatási Hivatal jelentése másfél éves műholdas megfigyelés alapján, 2004 október) Magyarország és benne Budapest örvendetesen kis szennyezettséget mutat a főként autók által kibocsátott, mérgező nitrogén-dioxid tekintetében. Az Envisat műhold gáztérképe szerint térségünkben Prága és Katowice is szennyezettebb, mint Budapest. Bécs szennyezettsége a térkép szerint körülbelül megegyezik Budapestével A legtöbb gázt az Észak-Olaszországban élők és a Benelux államok lakói lélegzik be. A tüdőkárosító gáz nagy százalékban az autók kipufogóiból kerül a légkörbe. Az Európai Űrkutatási Hivatal (ESA) 2003 január és 2004 július között gyűjtötte a szennyezettségi adatokat az Envisat űrszondáról.
Nehogy ezzel bárki elégedett legyen!
- Nem tudom, az a műhold pontosan hogyan és mit mért, így nem vitatom az adatait.
- De azt tudom, hogy Budapesten az állandóan működő légszennyezettség-mérő állomások integrált adataitól még akármilyen nagyon káros lehet egy-egy fontos városrészben a légszennyezettség. Ugyanis vagy tíz különböző pontján mérik a városnak, és ezeket átlagolják.
- Csakhogy: ezek között a mérési pontok között vannak nagyon tiszta, szeles geográfiai pontok is! Pl. az óbudai Laborc utca, ami a hegyoldali szélcsatorna mentén helyezkedik el. Vannak persze zsúfolt mérőhelyek is, pl. a Baross tér vagy a Ferenc-körút - Üllői kereszteződés. De pl. a Kosztolányi téren is van, viszont a tér szélén, már majdnem a zöldterületen.
- Szóval ezek összesített átlagára hivatkozni teljesen nonszensz; a szmogriadó-tervek pedig éppen ilyesmit tesznek, ha jól tudom.
- Teljesen elképzelhető, hogy az a műhold is valamilyen, Budapest teljes területére vett átlagokat mért. Attól a Belváros mégy nagyon rossz is lehet. Az említett másik városok, Prága, Bécs és Katowicze, mind lényegesen kisebb területűek. Budapesten még ma is hatalmas beépítetlen, lakatlan területek vannak, mivel a határa a 47-es megalomán városiasítás során alakult ki.
- A legkárosabbról, a szennyezett porról pedig ez a műholdas adat nem szól.
|
Előzmény: libsike2007 (838)
|
|