Koppány vagyok Creative Commons License 2007.03.27 0 0 8

Ébredjetek!

Meg kell hogy törjem az öt éves vegetációt!

Üdvözlök mindenkit!

Egy pár hete, úgy döntöttem, hogy bort fogok csinálni. Nem számít, hogy mikor (3-4 év múlva), de annak kitünő minőségünek kell lenni. Előképzetségem NULLA. Az interneten keresek minden ami szőlővel kapcsolatos iromány, hogy azokból megtudjam, hol is kezdjem el. Találtam egy cikket amiben ez áll:

(SZŐLŐOJTÁSI MÓD) A franczia Chennivesse testvérek sikeres, új szőlő oltási módja: Az alanyveszszőt csekély ferdeséggel metszve meg, u.o. metszlapú oltóvesszőt illesztünk rá, s nem kötözzük be raffiával, hanem 7-es számú vassodronynyal kapcsoljuk össze, olyformán, hogy a 6 cm hosszú sodronydarabot félig beleszúrjuk az alanyfa bélszövetébe, s a másik felére a nemes gallyat rászúrjuk. Ha vastag a bélszövet, úgy 2-3 drótot is szúrhatunk bele. A metszlapok a bütyöktől 3 cm-nyíre legyenek, nehogy a drót a bütyökbe hatolhasson; az oltógally csak egy rügyes legyen. A kísérlet folyamán kitűnt, hogy míg a hasításba oltásnál 69% fakadt meg, addig ezen új oltási mód szerint 77%.”

ismeri ezt valaki?

Mi az a 7-es számú vassodrony? 7mm vastag? Az kicsit sok! nem? Vagy, 0,7 mm, szerintem olyan meg nincsen! vagy talán bovden? Segítsen valaki!

forrás: