Kicsit aktuális lett most ez a téma... Az elitváltás szükségessége bennem már 2ooo körül megfogalmazódott, és 2oo3-ban az elitváltás módjáról próbáltam kérdezni az index fórumát. Nem igazán érdekelt sok embert.
Padisah, a meglátásaid helyesek, egyetértek velük, de pont az a baj, amit te is leírsz, hogy a változtatásban érdekelt réteg az ország szavazóképes lakosságának nem több, mint 1o-2o %-a.
Az ország 8o-9o%-a egyszerűen nem rendelkezik elégséges versenyképes tudással, és-vagy nem akarnak dolgozni, de még ha dolgozni hajlandóak is, nem fognak adózni. A többségnek nem érdeke a változás.
Állítólag a békát ha forró vízbe rakod, akkor kiugrik. Ha viszont fokozatosan melegíted a vizet, amiben van, akkor simán megfőzheted. Na most jelenleg mi ilyen békák vagyunk, és attól tartok, hogy nekünk is kell egy komoly sokk, hogy rájöjjünk, az út, amin jelenleg haladunk járhatatlan. Gazdaságilag, demográfiailag egyaránt.
Nem tudom, egy ilyen helyzetet hogy lehet feloldani. Mindenesetre már az segítene, ha a demokrácia piacára való jutás könnyebb lenne, azaz esély lenne O-ról felépíteni egy pártot. Jelenleg ez reménytelennek tűnik, az 5%-os küszöb megugrása iszonyú sokba kerülne.
Nekem egy ilyen kezdeményezés mezei alkalmazottként!!! megérne akár 7 számjegyű összeget is, de legalább 2o.ooo hozzám hasonló ember kellene, aki hajlandó "befektetni" hosszú távra, anélkül, hogy ezért bármilyen direkt ellenszolgáltatást várna. Nem akarna képviselő lenni, nem akarna valamilyen megbízást szerezni (tanácsadók, talpnyalók hada), nem akarna a cégének valami zsíros megrendelést szerezni.
2o MRD forintból lehetne valamit kezdeni, lehetne az elitváltásban érdekelteket összeszervezni, lehetne az elitváltásban érdekelteknek komoly fórumot (média, reklámok) biztosítani. Egyúttal azt is lehetne bizonyítani, hogy lehet, úgy pénz közelében lenni, hogy az ember ne korrumpálódjon. Azt hiszem én is ilyen vagyok (a világ egyik legkisebb korrupciójával ferőzött országban nőttem fel.) És ismerek ilyen becsületes emebereket.
De attól tartok nem találnék 19999 másik olyan embert, aki hajlandó lenne ennyi pénzt kockáztatni. Az emberek 99.999%-a ebből a pénzből inkább vesz egyel nagyobb kategóriás autót, vagy elmegy nyaralni, elveri, utána meg siránkozik, hogy milyen rossz itt a helyzet már megint. Kevesebb pénzzel pedig nem lehet az 5%-os küszöböt megugrani.
WNS