VBL Creative Commons License 2007.03.26 0 0 1121
Csõben sült harcsa

Hozzávalók: 80 deka vagy 1 kg harcsa, egy kis zöldség, hagyma és ecet, egy kis citromhéj, citrom leve, 50 deka fõtt burgonya és 2 fõtt tojás. A mártáshoz: 5 deka vaj, 5 deka liszt, 2 deci tej, 2 deci tejfel, 3 tojás sárgája és 5 deka reszelt sajt, fél deci tejfellel elkeverve, a hal leöntéséhez, meg egy kis zsemlyemorzsa.

A harcsát megtisztítjuk, bõrét lehúzzuk és szép egyenlõ szeletekre felvágjuk, aztán megsózzuk és félretesszük. Jól kivajazott sütõlapra, vagy tûzálló tálba karikára vágott fõtt burgonyát és fõtt tojást úgy rendezünk el, hogy a halat rátehessük.
Közben egy edényben egy kis zöldséget, hagymát, ecettel és citromhéjat forralunk s a szeletekre vágott harcsát leforrázzuk, illetve néhány percig fõzzük. Aztán lapátkanállal kiszedjük és az elõkészített tálban a burgonyaszeletekre helyezzük.
Nagyon híg mornay-mártást készítünk a következõkbõl: 5 deka vajat, 5 deka lisztet és 2 deci tejet felforralunk s amint forrni kezd és sûrûsödik, azonnal hozzákeverünk 2 deci édes tejfölt és 5 deka reszelt sajtot, majd levesszük a tõzrõl és kissé lehûtjük.
Ekkor három tojás sárgáját elkeverjük 1 deci tejföllel s ezt a mártáshoz keverjük és a tálon elkészített halra öntjük. Még zsemlyemorzsával, vagy reszelt sajttal is meghintjük és a sütõben világospirosra sütjük (legalább 30 percig). Igen jó elõétel, vagy böjtétel.