szaki_pali Creative Commons License 2007.03.22 0 0 1761
A következőkben leírtak már a növényvédelem témakört feszegetik mely a másik linkben kellene megjeleníteni. De vágjunk bele.

A művelés módot (ernyő) már korábban említettem , tehát a tőke formáját akként kell elképzelni. Erről csak hétvégén tudok képeket készíteni mert addig nem szándékoztam kimenni.
Szóval a növényvédelmi koncepcióba nem tartozik a kéreg lekaparása. Lehet, hogy ennek csupán egyetlen kézzel fogható magyarázata az, hogy az elmúlt 15 évben 1 alkalom adódott amikor valóban védekezni kellett a molyok ellen. tehát erre program szerint nem fordítok gondot, nem védekezem ellene. Figyelem a permetezések előtt a rajzásokat és a szőlőt, majd eldöntöm, hogy tegyek-e bele rovarőlöt vagy sem.
Tavasszal inkább az atka volt az ami keserítette az életemet. Néhány éve azonban ezzel sem számolok. Hosszú időn keresztül rügypattanáskor (kb a terület 75% beindul) automatikusan megitattam az atkákat egy kis atkaőlővel. Ez és a meleg beköszönte megtette a kívánt hatást. Manapság néhány tőkén tapasztaltam gubacsatkát. Ezért bevallom nem keverek mérget, így ők is békén hagynak én is békén hagyom őket. Igazán nem okoznak kárt. Néha riogat a gyapottok bagyolylepke (eddig 2 alkalommal) de kárt talán az első alkalommal okozott az érésben lévő szőlőkben. Ez sem jellemző inkább csak csúnyán néz ki amikor tömegesen megjelenik. (nem tudod nyitva tartani a szád mert egyszerre vagy három is berepül olyan sokan vannak)
Annál inkább allergiás vagyok lisztharmatra, meg a peronoszpórára. A Blau olyan szőlő, hogy mindenre érzékenyen reagál. Ha lisztharmat ütné fel a fejét akkor azt kapja el, ha rothadna akkor azt. Szóval itt niincs mit tenni program szerint menni kell. Az időjárás függvényében 7-10 naponként mindenképpen locsolok mert különben baj lenne. Tapasztalatom az, (most szedik le a fejem de igaz), hogy a megfelelően választott kontakt szerek jobbak a méregdrága szuper szereknél. Bár be kell vallanom használok olyat is de mértékkel és speciálisan a virágzás idejére korlátozva. Aztán zárom a sort egy botrytis elleni szerrel és jöhet is a szüret. Hát röviden ennyi a védekezési koncepció, ami nagyon működik.
Előzmény: Ferig (1760)