szaki_pali Creative Commons License 2007.03.21 0 0 1759
Köszönöm Feriq, hogy megosztottad velem a gondolatokat és szakmai észrevételeidet. A korábbi írásokból is láttam, hogy valószínűleg szakmabéli lehetsz.

A kéregkaparásról azért írtam kissé értetlenül mert saját szőlőm 1992 óta van melyet saját magam oltottam, telepítettem stb. Előtte is kb. úgy ugyan ennyit láttam szőlészkedni az ősöket. Voltak olyan itteni viszonylatban ismert borászok akinek láttam az ültetvényét, de vagy nem vettem észre, hogy kapirgálnak, vagy valóban nem is csinálják. Ha megosztanád velem miért teszik, akkor az mindenképpen okulásomra szolgálna.

Vélhetőleg ezzel kapcsolatban kérdezem, hogy nálatok komoly veszélyt jelent a moly jelenléte? Mi a helyzet az atkákkal?

A lekötéssel metszéssel kapcsolatban azért írtam a segéghuzal kihasználatlanságát illetve nem megfelelő használatát mert itt másként használják. Nálunk általában egy sor egyes drót és három sor párhuzamosan futó kettes drót található. A vesszőt az első párhuzamos dróton keresztül az alsó egyes dróthoz kötik. Ez szinte minden szőlőfajtánál eredményes ott is ahol elegendő a rövidcsap és ott is ahol szálvesszőzni kell. Jobbra balra egy-egy vessző és kész. A legegyszerűbb (ernyő) művelésmódnak tartják. Ha kell, tudok a sajátomról fényképet mutatni.