Ferig Creative Commons License 2007.03.20 0 0 1758
A szőlő, amit művelek a Zalai borvidék egyik legszebb részén, a Mura völgyében található. A terület K-Ny-i csapásirányú lejtői enyhén D-felé dőlnek, ennek köszönhetően a nap reggeltől estig éri a területet. Tiszta időben jól látszanak a távoli Varasd környéki hegyek (Ivanščica, Kalnik) és maga a meanderező Mura.
A terület talajának alapját az egykori Pannon beltó homokos-pelites üledékeinek áthalmozott málladéka adja. Amióta az eszemet tudom, kapcsolatban állok a szőlővel, persze ez nem mindig volt öröm, kb.10 éve vagyok a saját magam ura.

Az általad hivatkozott esetben (ha erre gondoltál) éppen egy szőlőmentésről volt szó, elsődlegesen abból a célból, hogy számos más adott szőlőbeli teendő mellett, a legsürgetőbb feladat a metszés, elfogadható módon legyen elvégezve. Alfa22 elmondása szerint, életében először metszett önállóan, ennek szellemi támogatásához próbáltunk megfelelő agyi kapacitást, tapasztalatot felvonultatni és azt a lehetőleg érthető módon átadni.

Ahogyan én alfa22 képeiből kivettem, nem egyforma a szőlője támrendszerének drótozata (lásd. 1 és 3. képek különbözősége -1707). A két képen, emiatt a tavaly követett metszésmód (illetve lekötözés) is eltérő. A 4. képen én nem látom a drótot, amit említesz, de tudom mire gondolsz.

A kéregkaparáson, természetesen nem a teljes kéreg eltávolítása értendő, hanem annak csak a fellazult felső része. Én magam ezt egy a szőlőművelésben komoly szaktekintélynek tartott, nagy respekttel bíró egyetemi tanártól hallottam, de láttam már másoktól is a környezetemben. Nincs még tapasztalatom benne, fenntartásaim nekem is vannak, és természetesen nem gondolom túl gyakran ismételendő tevékenységnek. Egy év múlva, ha szükséges, levonom belőle a megfelelő tanulságokat, és megyek tovább.
Előzmény: szaki_pali (1757)