Elméleti magyarázatba nem szivesen megyek bele, mert nem vagyok kertészeti szakember. A magok zacskóján általában szerepel a fajta tulajdonságainál az
érési időszak, amit tenyészidőként is neveznek, és legtöbbször az addig eltelt napok számát adják meg. Ezért írtam egy mondatban ezt válaszként. Más a fajták tulajdonsága, amit a termesztés körülményei, helye, fény és hőmérsékletviszonyok is meghatároznak. A korai, középkorai, késői megnevezés fajtajellemzők, ugyanúgy, mint pl a hajtatási, szabadföldi.
A tenyészidő az évnek az a része amely valamely egyéves virágos növény számára a csírázástól magja beéréséig tart, ill. valamely évelő növény számára életfolyamatainak végzésére alkalmas. Jellemzően úgy határozzák meg, hogy mivel a tenyészidő alatti hőmérséklet döntően befolyásolja a növények termését és egyben meghatározza a termeszthető növényeket, ezért tenyészidőnek azt az időtartamot nevezik, ami az utolsó ártalmas tavaszi fagy és az első ártalmas őszi fagy között eltelik, tehát lényegében a fagymentes időszakot. Kérem mondja el más is a véleményét, mert lehet, hogy tényleg én kevertem össze a dolgokat.