Kedves Sorstársak!
Tavaly megvettem a Pinnacle Studio Plus 9.3 verziószámú programot.
Az idén vettem egy Samsung VP-D361 tip. digitális kamerát ami mini DV szalagra rögzíti a felvételt.
Naiv módom azt hittem , hogy a Pinnacle programot majd tudom használni arra, hogy a kamerából a számítógépbe áttöltve a felvételt, megszerkesszem illtve DVD-re kiírjam.
A kamerán kétféle csatlakozó található az egyikkel RCA kábellel lehet csatalkozni a számítógépre és így áttölteni a felvételt.
Amikor megpróbáltam áttölteni a felvételt a felvétel alján 1mm vastag és a képrenyő alját kitöltő csik látszik ami elég zavaró de a felvételt így át lehetett tölteni a számítógépbe.
A másik csatlakozó pedig az IEEE 1394 firewire csatlakozó.
Hiába csatlakoztattam a kamerát az IEEE 1384-es kábellel a számítógéphez, hiba üzenet jelent meg rossz a csatlakozás.
Ekkor próbakép a Windows Movie Maker programot használva érdekes módon a kamerából a felvételt át tudtam töltetni a firewire kábel segítségével a számítógépre.
Írtam egy mail a Pinnacle.hu-nak és a követjező érdekes választ kaptam.
Amennyiben újratelepítette az operációs rendszert (diszk formázásával), feltetlepítette a legfrissebb alaplap, VGA és
hangkártya illesztőprogramok telepítése, majd a Studio szoftver telepítése és 9.4 es verzióra frissítése - akkor elméletben hibátlanul kellene futnia a programnak. Nem lehet feltelepítve más verziójú, vagy gyártó altal készített videóvágó program, sem kodekcsomag. (tehát egyelőre semmi más ne legyen feltelepítve!)
Ilyen "szoftvertiszta" környezetben majdnem minden előírtnak megfelelő gépen működnie kell. Javaslatunk, ha nem így tette volna akor az előzőek alapján telepítse a számítógépre az operációs rendszert.
A kamerát az operációs rendszernek kell észlelnie először. Majd a Studio ban a beolvasás (capture) alkalmazásban a forrás megválasztása menüben (capture source) legördíthető menűjében meg kell jelennie a DV kamerának. Ott vezérelni is tudni kellene a kamerát.
Kérjük ha van módja próbálja ki más kamerával, de ezidáig még nem jeleztek samsung kamerával sem problémát.
Lehet az oka a nem ismert firewire kártya is. Még az adaptec kártyákkal is hibátlanul futott a tesztjeink alapján.
Nem értem a Pinnalce hozzáállását , mentsem le a vincsi adatait és telepítsem ujra windost stb.
Végül a működésképtelen Pinacle programot nem használva, másik videoszerkesztő program után kellet néznem , amellyel simám át lehetett tölteni a firewire kártyán keresztül a felvételt a számítógépre.
Persze a Pinnaclenek eszébe sem jutott felajánlani, hogy visszavásárolja a használhatatlan a programját.
Mi ebből a tanulság a felhasználókat hülyének nézik, természetesen a program ismertetőjében nem szerepel, hogy Samsung kamerával nem működik.
Most van egy használhatatlan programom és egy pofátlan stílusú kioktató válaszom a Pinnacletől. Ezentúl csak az ellenségeimnek fogom ajánlani a Pinnacle programot.