földtúró Creative Commons License 2007.03.19 0 0 1235
Sziasztok, kedves kertészek!
Folyamatosan olvasgattalak benneteket, csak nem írtam, mert nem tudtam volna érdemben hozzászólni.
1. A négynapos hétvégénket végigkertészkedtük, szép képes beszámoló késik, de nem múlik. Legnagyobb művünk egy újabb ágyás kialakítása, ami hatalmas öröm, de iszonyat munka volt. Hegyvidéken lakunk, a kert lejtős, teraszosítani kellett ezt az új ágyást, hogy vízszintes legyen. A föld tele van kővel, a gyökerekről nem is beszélve, ezeket szedegettük szorgalmasan. Szép lett, egy 25 cm magas fa ágyásszegély határolja lentről, az tartja a földet.

2. Másik nagy művünk 4 ribizli, 2 málna és 1 áfonyabokor elültetése, valamint egy őszibarackfáé.

3. A paradicsompalánták gyönyörűen nőnek, lassan hurkapálcát kell melléjük szúrni, hogy tartsák őket. Szépek a kaliforniai paprikapalánták is, meg az Albaregia második vetés is, ezek a házban vannak.

4. A fóliasátorban már majdnem 10 cm magas a borsó, 3-4 cm-es a retek, 8-10 cm-es a spenót, a káposztafélék palántái pedig egy asztalon cserepekben sorakoznak és nőnek.

5. Aztán érnek meglepetések: a madáretetőből télen kihullott napraforgómagok ezerrel csíráznak és nőnek, a komposztba kiszórt dinnyemagok ezerrel csíráznak, mindenfelé dinnye nő, ahova csak kihordtam a komposztföldet az ágyásokra. Néhányat poénból meghagyok, meglátjuk, fincsi lesz-e.

6. Egy német kertészfórumon olvastam a hordós, vagy autógumiabroncsos krumplitermesztésről. Ki fogom próbálni.A módszer lényege a következő:
Első gumiabroncsot leteszed a földre, bele 1-2-3 vetőburit, rá földet. Ha kibújt a hajtás, temesd be földdel. Rá a második abroncsot, és töltögetni mindig, ha kb. 10 cm-s lesz a szára, újra betemetni, míg 1 m magas nem lesz a torony. Ha leszáradt a hajtás, lebontod az építményt, és tele lesz krumplival, kb 3-4 négyzetméternyi területen termelhető krumplimennyiség lesz benne. Ezt többen írták, hogy bevált.