Üdv Neked! Elég nehéz ekkora területet felosztani,de lehetséges. Azt nem írtad milyen a tájolás, de szabadon elfordítható a rajz alapján. Azt rajzoltam le, én hogyan osztanám be a kertet. Nény fő részre tagoltam I-IV-ig, ezt minden évben el lehet tolni eggyel, ami a vetésváltást biztosítja I-III-ig. A IV. tábla az évelőké és a fűszernövényeké. A talajt lehet kéreg, forgács, fűnyesedék mulccsal takarni.. A hossztengely irányában egy 40 cm széles utat készítenék, ez elvesz valamit a területből, de bőven visszajön a kényelmeseb kezelhetőségen. Ezt le lehet burkolni is, ami még kényelmesebbé teszi (13 db 40*40 cm méretű járdalap, kb 300 Ft/db). Az alap sortávolság 20 cm, ami még nem sűrű, de biztosítja a megfelelő talajfedettséget. Nem tudom így lekicsinyítve mennyire látszik a rajz. Az I. tábla a zöldségféléké, amik nem igényelnek trágyázott földet, répa, hagymafélék, petrezselyem, retek, cékla, zöldborsó. Egymást kiegészítve, védve. ( a Biokert topic 1884-es Hsz-ben írtam a társításokról, 1893-ban a vetési időpontokról. Ebben a topic 722-ben az elő és utónövényekröl). II. tábla a kisebb trágya igényűeké,paradicsom, padlizsán, paprika fajtáké. 40cm sort- és tőtávra. Ízlés szerint lehet a palántákat összeállítani. A paprikafjatákról írtam valahol., a paradicsomban biztos ad tanácsot más is. 5-5 tő palántot később bármely piacon kapsz. de ha van kedved ilyen keveset otthon is lehet nevelni. A juniusban legkésőbb lekerülő borsó után lehet savanyításra kerülő paprikákat ültetni, amikre csak szept végére van szükség. (pl: alma, kecskeszarv) Az ágyás szélébe lehet vetni egy sor csemege kukoricát, ami a széltől védi a táblát. Ezt lehet bármelyik oldalon, a fő szélirány felől.A III. tábla a fokozott trágyázást igénylőké:40cm sor, 40-50 cm tőtávra uborkák. Az első sor karó mellé ültetve 4 tő Bernadette F1 saláta uborka. A következő 4 tő Mohikán, vagy Perez berakó, kovászolható, savanyítható uborka, szintén karózva. Melléjuk kelkáposzta, karalábé akár magról, akár palántázva, majd pár tő cukkíni. Közöttük zeller. Végül a IV. ágyás főleg az eperé, a fűszer és gyógynövényeké. Ezek szeretik a homokos talajt. A rajz, vagy elgondolásod szerint a következőket vetheted. kapor, metélő petrezselyem, bazsalikom, borsfű és a gyönyörű muskotályzsálya.. Palántázható a zsálya, citromfű, kakukfű, (ezekből több változat van.) lestyán, levendula,esetleg rozmaring. metélőhagyma, sarjadékhagyma. Ezeket kertészetben, supermarketekben is be lehet szerzni, évelők. Az eper közé lehet dugdosni néhány fokhagymát, amit nem kell felszedni.
Végül: feladni nem kell semmit, elvégre néhány cserépben, ládában nevelt növény is okoz örömet, figyelheted mi nő, hogyan fejlődik. Az a lényeg, hogy örömöt, és boldogságot okozzon a munka és ne kényszert. Jó munkát és jó egészséget kívánok, remélem tudtam segíteni. IL.