Én nem érzem ilyen drámainak a helyzetet, bár nem pozitív (ezt én is sajnálom). Hogy túl van dramatizálva, az sem véletlen, érdekből történik.
Nézzük egyenként, ha már megszólítottál (tudod biztos, hogy hivatásszerűen foglalkozom makróval):
- az infla az év első 4 hónapjában várható 8-9 % köré (de picit jobb lett, mint ami az elemzői konszenzus volt), év végére 4,5 %-on alakul, jövő évben pedig ez alatt, mindez megfelel a konvergencia programban foglaltaknak. Nekünk ez nem annyira jó, de a kormánynak nem annyira rossz (áfa). Most kiigazítás van, a dolog átmeneti.
- lecsúszunk-e és mennyire? kétségkívül nem növekszünk annyira, mint szoktunk (mint az előző évben is akár), de egy rövid ideig tartó lassulást az egyébként jó állapotban lévő gazdaságunk elvisel. Itt megint hozzáteszem, hogy a kkv-król nem beszélek.
- a versenyképességünkkel semmi gond, vannak népszerű kijelentések (a jobboldalon, de ennek is megvan a maga oka, miért is dimenzionálják túl), miszerint "lemaradunk Románia és Bulgária mögött", nos, csak a 4 maastrichti feltételt illetően van ez így, de egyik feltétel sem tartalmaz életszínvonallal kapcsolatos tényezőket, kizárólag az államadósság, infláció, stb. foglaltatik ebben benne. Lehet, hogy ők egy-két évvel korábban vezetik be az eurót, de cserélni itt egyikünk sem cserélne velük. Ezeket a mutatókat nem ildomos a valódi életszínvonal-mutatókkal összehasonlítani (pl. GDP vásárlóerő-paritáson)
- a metró mitől bukta? Most kéne az Orbánnak örülnie, hogy igaza volt '98-ban, nem? Én személy szerint nem vagyok ennek a metrónak a híve, s már kora ősszel megjósoltam, hogy szerintem nem lesz (nem így lesz). Nagyon helyes, hogy át kell tervezni, egy nem megfelelő és nem gazdaságos, 37 éves terveken alapuló beruházást nem engedhet meg magának az ország.
Mi van még?