Krisz1977 Creative Commons License 2007.03.17 0 0 26571

Az a helyzet Srácok, hogy foglalkozni minden autóval kell.

5 évente szükség lenne egy nagyobb karbantartásra és akkor nincsen gond. Persze van, hogy a problémák 15 évig elő sem kerülnek (és a tulaj rettentő büszke a márkára), de ha már előjöttek, akkor már késő, elindul a lavina!

Mondok példát: Pigmy említette, hogy behaltak a fékek. Hát persze, hogy behaltak, hiszen melyik porvédő gumi, fékdugattyú tömítés, vagy fékzsír bírja 5-6 évnél tovább a fékolajjal való állandó kapcsolatot? Legkésőbb 10 éves korában fel kell újítani a fékeket, de ez már a végső határidő, ekkor már a fékzsír olyan kemény, hogy úgy kell lekaparni. De csodálkoznátok, hogy belül amúgy mennyire tiszta tud lenni egy kívül agyonrozsdásodott, szoruló féknyereg!

Én sajnos 15 évesen jutottam az autóhoz, iszonyatosan szoruló fékekkel (gyönyörű, kékes-lilásan játszó féktárcsákkal :(( ), de max az előző tulajra anyáztam, amiért nem foglalkozott vele. Viszont nem kellett más neki, csak darabokra szedni a féknyergeket, alaposan kimosni, megtisztítani, beszerezni a megfelelő felújítókészleteket, egy tuti fékzsírt és összerakás után olyan fékhatást mértek a szar féktárcsákkal, hogy a szerelő nem győzte dícsérni. Akkor milyen lesz majd új tárcsákkal??? :)))

Szóval az az elv nem jön be, hogy ami jó, ahhoz nemhogy nem nyúlunk vagy nem cseréljük, de még csak le sem ellenőrizzük az állapotát (lásd nálam az AC pumpa kilukadt szűrője), mert ha már hibás, akkor viszi magával a vele kapcsolatos alkatrészeket (lásd a nyomásszabályozóm).

Csak éppen ehhez idő kell, türelem, meg józan ész, amikből egy szervízben köztudottan egyre kevesebb van.

De mindenre lehet megoldást találni, ha nem szervízben, akkor egy hozzá értő, segítőkész havernál, vagy klubtársnál és még élvezet is lesz az "együttberhelésben", nekem elhihetitek, egy évek óta ezt csináljuk a haverral.

Egyikőnk szétbont, drótkeféz, csiszolgat, tisztít,  másik zsíroz, összerak, csavaroz, beállít. És közben persze szól a rádióból a zene, meg megy a röhögés.

Én azt mondom, hogy kis odafigyeléssel és akarattal jelentős összegeket lehet megspórolni. Én már jóval 100e fölött járok egy év alatt. :)))

Üdv!

Előzmény: jozsie (26570)