füles+atöbbiek Creative Commons License 2007.03.14 0 0 324
Üdvözlet a fórumozóknak!
A következő ügyben szeretnék segítséget kérni:
Pár évvel ezelőtt tulajdonomba juttot egy lakóház, amelyet tavaly nyáron teljesen felújítattam. Ezen belül nyílászáró csere is történt. A háznak van két olyan ablaka is, amely a tűzfalra épült, és a szomszéd telekre néz. Ezeket is kicseréltettem, mire a szomszédom besétált az építési osztályra, és feljelentett hogy ablakot nyitottam a telkére. Kiszállt az építési osztály egyik munkatársa, akinek elmondtam, hogy az ablakok nagyon régen, még az előző tulajdonosok idejében lettek nyitva, én csupán kicseréltettem a szerkezetüket. A csere előtt lefotóztam a régi állapotokat, így képekkel is bizonyítani tudtam az állításomat. A hölgy azt mondta, érdeklődjek a többi szomszédnál, hogy mikor lettek azok az ablakok beépítve, és a fotókkal együtt csatoljam a szomszédok nyilatkozatait is. A szemben lakó két szomszédom cirka ötven éve lakik itt, és elmesélték hogy az ablakokat az 1970-es években, az aktuális tulajdonosok építették be, a szomszédok beleegyezésével. Erről nyilatkozatot is aláírtak, amit a fotókkal együtt benyújtottam az építési osztálynak. 2 nyílászáróról van szó, mindkettő a terepcsatlakozás felett 2,5 méterrel helyezkedik el, belülről pedig 1,8 méterrel a padlószint felett kezdődnek. Mindezek ellenére olyan határozat született, amely az ablakok megszüntetését írja elő! Egy ismerősöm azt mondja, hogy az építési szabálytalanságok 10 alatt elévülnek, így nem rendelhető el az ablakok megszüntetése. Mi az igazság? Segítségeteket köszönöm!