Ferig Creative Commons License 2007.03.10 0 0 1710
alfa22!

Mint azt az „előszóban” jeleztem, nem olyan rossz a helyzeted, sőt reményteljes, csak legyen hozzá kellő kitartásod, erőd, segítséged és időd.

Nézzük sorba:
1. Az 170-190-es sortávolság jó, a közel 1 m-es tőkeköz elfogadható.
2. A terület lejtése minimális, majdnem vízszintes, egészen kiváló.
3. A támrendszer állapota ugyan nem ideális, de legalább van, nem dőlt még össze, tartja a szőlőt. Jól figyelted meg, hogy 4 sorban van drót. A fölső három sorban duplán?, alul szimplán. Mindegyiknek funkciója van, de erről majd később. A drótok meglazultak, de az 1-es képen látott lazaság még nem annyira vészes. A lazulás nyilvánvalóan abból adódik, hogy az „végálló”oszlopok nincsenek kihorgonyozva, így a drótokat sem lehet rendesen megspannolni.
4. Szerintem ez a szőlő egyáltalán nem idős (max. 10-15 évesre becsülöm), ha rendbe hozod még sokat fog neked teremni. Jól látszik, hogy rendszeresen megmetszették, megművelték, többségében elvégezték a zöldmunkát, így volt ez tavaly is, és le is szüretelték.
5. A sorközöket kaszálták, a sort magát pedig gyomirtóval lepermetezték. Én ugyan nem vagyok híve az ilyen gyomirtásnak, de sokan követik ezt a gyakorlatot.
6. A tőkék függőlegesek, mindegyik mellet van karó és a tőkék a karókhoz annak rendje-módja szerint, rögzítve vannak.
7. Az alkalmazott művelési („metszési”) mód az 1.-es képen, bár nem látom egészen jól, félíves kordon. A hármas képen 1 ill. 2 szálvesszős kordon. Szerintem, ahol lehetett minden éven új vessző volt meghajtva, a régi egy az egyben lemetszésre került.

Egyelőre állapotfelmérésnek ennyit, hátha lesz a többieknek is észrevételük. A metszésről majd ezt követően. Ha lesz még fényképed (közelkép, mint a 3. képen) légy szíves jelezd!
Előzmény: alfa22 (1707)