"úriember módjára veszíteni"Hej, ha csak veszíteni nem tudnának itt sokan "úriember módjára"! De SEMMIT nem tudnak úgy!
Ma kaptam egy levlistán egy levelet, csak a lényegét foglalnám össze.
Az angol gentlemanlike és a magyar úri modor közötti különbségről szólt. Hogy a gentleman viselkedése a királynővel és a vécésnénivel szemben is arról szól, hogy ő maga kicsoda, a magyar meg úgy viselkedik, ahogy a másik szerinte megérdemli.
Elég itt végignézni a polgárokat... A szóhasználatot... Lásd még: Fábry Sándor a "polgári értékek" audiovizuális közvetítője... Megjegyzem, nem tudom, mik voltak a szülei, de van nekem egy kedves öreg barátom, akinek csak viceházmester volt a papája valahol bent Pesten, de Fábryhoz képest a legrosszabb pillanatában is angol lord. Ő mégis proligyereknek tartja magát. Fene tudja, inkább én is. Persze nekem könnyű, hiszen az is vagyok, és muszáj volt "viselkedni", hogy észre ne vegyék rajtam. :o))
Szóval azt a gentlemanlike viselkedést széles körben a közgondolkodás alapjává kellene tenni szerintem. Nagyon-nagyon sokat javítana a közállapotokon. Még a lopás is másképp fest, ha nem káromkodnak közben ocsmány módon, és a rablás is, ha közben nem anyáznak le. Sőt, talán még a politika is, bár ez még úgy is rosszabb az előzőeknél...