Szerintem az 1990. óta visszafojtott erők most törnek ki, egyszerre, a sok elfojtás most robban, én megértem ezt. Túl sokan vártak Kánaánt a rendszerváltozás után, hát, azóta megéltünk ezt-azt, de a mennyországot nem sikerült itt, e földön megismerni.
Igazán a hajcihő 2002-ben kezdődött, addig nem igazán tartott a választások elvesztését követően, leköszönő ellenzéki vezér gyújtó hangú nagygyűléseket (mint pl. "együtt mozdulunk majd, ha mozdulni kell..." ha jól emlékszem), amely mondatok többféleképpen értelmezhetőek, ezek a radikálisok pedig nem az alkotmányos-parlamentáris változatot értik ki az ilyen beszédből. Ezután kezdtek választási csalásokra hivatkozni, majd jött a hídlezárás, stb. A háttérből - akarva-akaratlan - elősegítette ezt az egyre erősödő komcsizás (érdekes, a Horn-kormány idején ez ennyire nem volt még divat), s előbújtak - tetszik-nem tetszik - a szerintem amúgy roppant sokan lévő antiszemiták is tényleg /közbevetőleg, ha már témánál vagyunk, én már '90-ben meg voltam döbbenve, mennyi antiszemita lett hirtelen, ahhoz képest talán nincsenek többen, nem tudom/. Jött a második elvesztett választás, amikor az egész nyár végül is ilyen permanens ellenkampánnyal telt, majd az őszödi beszéd, ami a gyújtószikra volt valamennyi, már felgyülemlett indulatra és gyűlöletre. Aztán persze, ezek a radikálisok már a Fideszt is túl puhának ítélték, ha összevetjük azokkal az erős kijelentésekkel, amelyek többértelműek és nagygyűléseken hangzanak el, nem is lehet rajta csodálkozni, hogy megfutamodásnak ítélik - a maguk szemszögéből -, hogy beszéd ide-oda, a Fidesz általában mégsem lép túl a jogi kereteken (kivétel a jópofi kordonbontás, ami szerintem lesújtó jelenség, önmagában is, honatyáktól). Más kérdés, hogy az Orbán nyíltan sosem fog ezektől elhatárolódni, annak is megvan a maga oka. De most már ők határolódnak el egyre jobban a Fidesztől, ez egy önállósuló társadalmi csoporttá kezd válni (őket nevezem radikálisoknak), természetesen nem homogén.
Jelenleg még nem érzem úgy, hogy túl nagy lenne a társadalmi támogatottságuk, de kicsit tartok attól, hogy ha fokozódik az elégedetlenség, ez növekedhet.
Semmiképpen sem a kormány provokátorai, ez hülyeség, sajnos, egy olyan csoport, amelyikben túlzottan felhalmozódott az elégedetlenség.