babydevil Creative Commons License 2007.03.10 0 0 2905

Szia deres szádorgó!

Az 1.-re nem tudok mit mondani, elképzelhető, mert a finanszirozásban elég sok visszás dolog van.

2. igaz, minden kórház kap egy ún. TVK-keretet (teljesitmény volumen korlát) az OEP-től havonta. Ez azt jelenti, hogy TVK keret erejéig ellátott betegeket kifizeti az oep, az azon felül ellátott betegeket már az intézmény saját zsebből "finanszirozza". Nálunk most fordult elő előszőr, hogy -10 millióval zártuk a februári hónapt. Ugyanis febr.28-án !!!! kaptunk egy keret módositó levelet. Azaz a hónap utolsó munkanapján kaptunk egy TVK keret csökkenésről szóló levelet...

Nekem van olyan barátom, akinek a lábszárcsontjából nem vették ki a szögeket-kapcsokat-vasakat az előjegyzett időben, mondván hogy nem fér bele a finanszirozási keretükbe. Úgyhogy az eredetileg előjegyzett időponthoz képest 2,5 hónappal később szedték ki, de akkor is csak azért, mert már gennyesek voltak a csontjában a fémek...és igy már sürgősségi esetnek számitott:-((

Szóval sajnos pl. nálunk is előállhat az a helyzet, hogy a hónap végén azt kell mondjam majd a betegnek, aki több hónapja várja a műtetet, hogy boccánat, de nem tudjuk ellátni, mert elfogyott a keret...

Bár valószinüleg sok ilyen gondunk nem lesz, mert az egyetem 160 szemészeti ágya helyett ápr.1-től csak 70 szemészeti ágy lesz (a területi ellátási kötelezettségünk 454830 embert érint, úgyhogy gondolhatod, hogy a tervezhető műtéteknél kb fél év átfutási idejű lesz a műtéti előjegyzés...), úgyhogy az egyik szemészete valszeg cakkumpakk megszüntetik. S mivel mi vagyunk a kettő közül a "kisebbik" intézmény, igyhát asszem itt a nóta vége.

3. Valóban. Ma már minden hónapban kapnak a kórházak X ft gyógyszerkeretet, ha annál többet költenek a betegekre, az szintén a saját keretükből megy. A napi való életben felmerülő ebből adódó problémákat nem részletezem, de velem is előfordult, hogy saját pénzemből vettem meg a gyógyszert a betegnek, egész eccerűen azért, mert sajnáltam...

4. a hivatalos telefont nem szüntették még meg, de mindenki részletes számlát kap, amiből világosan kiderül, hogy mi a magánhivás és mi a hivatalos... A magánhivások asszem havi max. 500 Ft-ig engedélyezettek, a többi fizetendő.

5. Ez igy igaz.Én is 2008-ra kaptam időpontot a csontsűrűség vizsgálatra (nekem a gyerekvállalás miatt lenne szükségem, mert az utolsó mérés alapján "ritkábbak" a csontjaim mint az terhesség előtt megengedhető lenne). Úgyhogy vagy zsebből fogom kifizetni azt a jópár ezer Ft-ot, vagy várok 2008-ig. Vagy "feketén" megcsináltatom valamelyik ismerős intézményben, anélkül, hogy bekerülnék bármilyen számitógépes rendszerbe...

Jobb, ha az "átlagember" nincs is tisztában ezekkel a dolgokkal, mert komolyan borzasztóak.Nálunk pl. az van, hogyha egy beteg anélkül megy haza, hogy fizetne napidijat vagy nem fizet-de aláir egy nyilatkozatot erről, szóval ha nem fizet és papirt sem irt alá, akkor a lóvét én és a kezelőorvos fizetjük felesben...

Tényleg jobb ha nem tudjátok mi van az eü-ben. Egy biztos, most aztán nagyon nem szivesen lennék beteg.

Előzmény: deres szádorgó (2893)