deres szádorgó Creative Commons License 2007.03.10 0 0 2893
Talált szövegek a szociálisan érzékeny kormány mottójára...

1. a cukorbetegek esetleges üszkösödés miatti keszon-kezelését nem támogatja a TB, mert túl drága (~500eFt). Helyette az amputációt támogatják, mert az olcsóbb (~250eFt). Azonban a keszonzás után a meggyógyult beteg ugyanis munkaképes, dolgozhat és járulékot fizethet - az amputált viszont rokkantnyugdíjas és tolószékes lesz, akiről gondoskodni kell.

2. ...egy kórház X beteget finanszíroz, aki ezen felül lesz ellátva, azt nem fizeti ki az OEP. A szül-nőgy. osztályra jönnek nők, akik szülnek, és akikkel ki is merül ez a keret. Jönnek nők méhnyakrákkal, akiket meg kellene műteni, de nem műtik meg őket, mert az OEP nem fizeti ki. Ehelyett adnak nekik valami krémet, tablettát, ami semmit nem ér persze, és jó esetben megmondják neki, hogy rákos, rossz esetben meg se mondják neki. Miért nem? Azért, mert az orvost fogja beperelni és ha az meg azt mondja, hogy ő nem tudja kifizetni saját zsebből a műtétet, akkor is ő a hibás, az OEP csak sajnálkozva széttárja a kezét és azt mondja, ez etika kérdése. Szóval itt már emberéletekről van szó. Csak éppen még az érintettek sem tudják.

3. ...meghúzták a felhasználható gyógyszerek felső limitjét. Amit ezen túl elköltenek, igazgatói utasítás szerint az orvos béréből kell levonni. Hiába indokolt szakmailag egy meningitises (agyhártyagyull) gyereknek antibiotikumot adni, ha a keret kimerült, ki fog annak a gyereknek saját zsebből félmilliós gyógyszereket finanszírozni? Senki. Következmény: kitalálható.

4. ...megszüntették a hivatalos telefont. Minden telefont ki kell fizetnünk. Ha tehát én egy külsős laboreredmény után akarok telefonálni, saját zsebből teszem/tehetem meg. (mondjuk egy sepsises gyerek bakteriológiai eredménye után, ami quo ad vitam életmentő lehet) Megteszem? Talán. Egy darabig.

5. Vadonatúj csontsűrűség-mérő készülék. Az OEP napi 5 mérést fizet, vagyis a gép ott áll kihasználatlanul, a betegek 2008-ra kapnak előjegyzést. Most. Ugyanez CT-re. Kell még példa, vagy elég ennyi? És ugyanakkor defenzív orvoslást végzünk, mert félünk az egyre inkább orvosellenes (tudatosan gerjesztett) társadalom pereitől, ezért rengeteg felesleges vizsgálatot csinálunk, aholis rengeteg pénz folyik el.