Kilátó Creative Commons License 2007.03.08 0 0 269

Figyelj, hidd el nagyon szívesen vitatkoznék Veled itt egész nap. nagyon szívese4n írogatnék, és keresgetném a (lépten-nyomon emlegetett) statisztikai adatokat az ifjúsági munkanélküliségről és minden másról, amiről csak kérdeztek.

Csak sajnos egy baj van: hajtanom kell a megélhetésért. Sokszor reggeltől egészen estig, és nem érek rá annyit írni, mint ti.

Röveiden kifejtettem már a véleményemet, de legyen újra.

1.) Rengeteg munkanélküli van az országban. Egyes becslések szerint mintegy 800 ezer vagy még több, de nem tudok rá statisztikai adatokat mondani, mert nem is léteznek. (Ez kb. a munkaképes lakosság 80%-a. Ennek jelentős részben következményeként egyes becslések szerint (megintcsak nincs statisztikai adat) kb. 2 millió ember él létminimumon.)

A munkanélküliek egy jelentős része pályakezdő. Én rendszeresen azt hallom a rádióban, hogy minden korábbinál magasabb az arányuk. A diplomás fiatalok alapesetben kb. 16 évet töltenek a magyar oktatási rendszerben és sokan

A pályakezdő diplomások alapesetben kb. 16 évet ülnek a magyar oktatási rendszerben és sokan közülük  úgy jönnek ki, hogy a végzettségükklel nem tudnak megfelelően elhelyezkedni. 16 évük eltelt az oktatási rendszerben, és a végén nincs megfelelő szakmájuk. Kijönnek és tovább gyarapítják a munkanélküliek már meglévő táborát. Azt mondtam katasztrófa - valóban úgy gondolom, ez a helyzet katasztrófa - egyébként arra válaszul mkondtam, hogy valamelyikőtök elkezdte mondani, hogy micsoda jó eredményeket ért el az SZDSZ az oktatás terén.

libsi adataihoz

Szerintem az, hogy nőttek a létszámok, nőttek a támogatások, nőttek a tanári fizetések, javult az infrastruktúra, jobb az iskolai közétkeztés, több az iskolatej, nagyobb a felsőoktatási létszám, 50%-kal több a tanárok fizetése stb. stb. - ez szerintem önmagában nem eredmény, csak akkkor ha mindezek a társadalmi jólét emlkedését is szolgálták. Hiszen az adófizetők pénze lett elköltve. Bárki el tud költeni sok pénzt, talán még 8 általános sem kell hozzá... Az a kérdés, hogy hogy működik a rendszer, mi az output.

A magyar oktatási rendszer egyik outputja pedig az, hogy csomó ember olyan végzettséggel jön ki, amivel nem tud elhelyezkedni. Míg más szakmákban hiány van, és nincs elég megfelelő végzettségű ember. Az oktatási rendszer más fogalkozási szerkezetben bocsátja ki a tanulóit, mint amit az élet megkíván.

Közben a rendszer egyes alanyai az iskolapadból jó eséllyel indulnak a munkanélküliségbe. (De elmehetnek ügynöknek is, abból mindeig kell  több:))  

Számukra mennyit érnek a beírt jó eredményeitek? Igaz, hogy amíg tanultak, volt számítógép, meg iskolatej. De amikor kikerülnek a rendszerből, már nem lesz számítógép... (iskolatej? - esetleg :))

Ilyen rossz hatékonyságú rendszerre költöttetek el ilyen temérdek forrást az aaófizetők pénzéből? Közben sok cég és sok ember roskadozik az adók alatt, ami beszedésre kerül? Utána pedig részben olyan iskolákra szórjátok el, amelyek nem olyan szakembereket képez, amire szükség van a gazdasági élet jelen körülményei között.

És ha ezt a tevékenységet barálja valkaki, akkor mocskolódónak nevezitek?

Szerintem Gyucsán az első, akit csacsinak kellene neveznetek, mert ő is leváltotta Magyar Bálintot valamely okból (pedig az biztos szívesen maradt volna) Sőt neki is elküldhetnéd az adataidat. Bár attól tartok ismeri, és valahogy más a véleménye róla...

Bár attól tartok

Előzmény: Callie (258)