Cirfandlia Creative Commons License 2007.03.06 0 0 1684

miért kell ennyire kiherélni a derítéssel

Kiherélni? Hol hallottad ez az "bölcsességet"?  Azért az organikus/természetes borkészítésnek is van egy határa; bizonyos kezelések nem hagyhatóak el véleményem szerint, és a derítésnek nem a bor tükrösségének hajszolása a legfontosabb feladata, hanem többek között a hőre érzékeny fehérjék és káros polifenolok kicsapása borból. Valóban ez nem kell hogy zavarjon olyan gazdákat, akik a pincében hordóból elisszák vagy a szomszédnak közvetlen eladják az összes borukat, mert pár héttel azután, hogy kikerül a "pinceklímából" a boruk már rég elfogy.

De én -már bocsánat- attól hogy nem kereskedem (bár ez sem igaz:)) a borommal, szeretném egy részét palackba tölteni amit nem csak két hétre tervezek, és kellemetlen ha az ismerősnek/rokonnak adott - vagy akár az elfektetett palackokban (nem borkő!) kiválás, probléma van.

Lehet hogy bizonyos területeken készített borokban meg lehet úszni derítés nélkül is a fehérjekiválást, de a Mecseki boroknál sajnos ez nem megy.

Az opálos bor kíméletes (nem)kezeléséről szőtt legendák nekem kicsit olyanok mint a piacon árult hibás/kukacos/sebes gyümölcs bio voltát bizonyítani próbáló termelő - attól hogy nem látom a kezelés kézzelfogható eredményét, még nyomathatta rá a nem megfelelő szert - csak nem sikerült. Bornál lehet, hogy nem mindíg kell a tökéletes tükrösség, de az ilyen borok stabilitásáért/palackállóságáért nem tenném tűzbe a kezem.

Előzmény: csite (1677)