Kilátó Creative Commons License 2007.03.05 0 0 57

Sorry mindenkitől, hogy nem válaszoltam, de csak most jutottam netközelbe.

Hát ha azt mondjátok, nem fog nőni ezáltal a centralizáció? És ez nagyon távol áll Orbántól? Ti tudjátok.

Egy példa: "9. Professzionális adatbázist kell létrehozni tagokról, szervezetekről, szimpatizánsokról, választókerületi szociológiai, politikai információkkal. Természetesen az adatvédelmi jogszabályok maradéktalan betartásával."

Nem fog nőni a centralizáció ilyen tervek megvalósulása esetén? Szerintem ez az adatbázis pl. teljesen ugyanolyan, mint amit Orbán csinált. A sajtóban régebben megjelent néhány hír szerint, a FIDESZ is rendelkezik lakásszámokra lebontott adatbázissal a szimpatizánsairól. Ha ez a 9. pont megvalósul, utána már az SZDSZ is fog.

Nem tudom, a tagokról létező adatbázis (amihez feltehetően csak kevesek fognak hozzájutni, az adatvédelem miatt) miért ne növelné a centralizációt.

Szerintem a mai magyar politikában egyre kevésbé klasszikus értelemben vett pártok vannak. Hanem valóban egyre jobb az a kifejezés rájuk: hatalmi centrumok. Ott áll a pártnak nevezett szervezett élén egy irtózatosan erős vezető, aki adatbázisokkal rendelkezik, monitorozza és értékeli a tagokat. Mások pártbeli előrejutását és bukását eldöntő teljhatalmú úr. A FIDESZ-ben ez már teljesen így van, de az elnök erősödése megfigyelhető úgy gondolom más pártokban is, pl. az MSZP-ben, az MDF-ben és a Kereszténydemokratáknál is. Ha Kóka nyer, ugyanez valszeg el fog kezdődni az SZDSZ-ben is.

Az elnök fokozatos megerősödésének az a következménye, hogy a mezei párttagoknak egyre jobban visszaszorul az intellektuális szerepük, a központ úgy is jól tudja, mit kell tenni... A párttagok inkább egy idő után egyre inkább csak arra kellenek, hogy elvégezzék a kulimunkát, gyűjtsék a kopogtatócédulát, győzködjék a környezetet, kirakják a plakátokat stb... Illetve hogy megtöltsék a Kossuth teret, javítsák a statisztikát, legyen tömeg, nyomatékkképen a hatalmi centrum fellépéséhez...

Így tehát valóban jobb nem pártnak nevezni ezeket,hanem valami másnak, pl. a "hatalmi centrum" kifejezés jónak tűnik rá. Nem pártok vannak, akik alulról jövő képviselőkön keresztül ütköztetnek értékeket és elképzeléseket, hanem egymással versengő centrumok.  (Részben talán ezért is utálják őket az emberek szvsz.)

A FIDESZ hatékony hatalmi centrumával szemben valóban az az egyik lehetséges válaszlépés, ha az SZDSZ is szervez egyet. Ilyesmire alkalmasak a KÓKA pontok - csak a kérdés: mi fog elveszni közben?