azaz 3. "A sosmem volt Pápák..." és hasonló támájú könyveket csak azért hoztam fel mert úgy tűnik, hogy a múlt (történelem) még mindig változik, ergo ezért is nehéz jó tankönyvet írni.
Másrészt a kultúrpolitika is, sajnos elég gyorsan, változik és ezért is nehéz jó (nemcsak történelem) tankönyvet írni.
4. végül és utoljára a piramisokról. Szerintem alapvető fontosságú az egyiptomi történelem, mivel az emberiség fejlődési íve (tudomásom szerint) az egyiptomi tükörképébe lép, tehát egyáltalán nem mindegy hogy sírhellyé degradálunk-e le egy ilyen kozmikus épületet és a benne rejő tudást és befektett energiát, vagy sem. Rádaásul a tények semmibevételével is találkozunk figyelmbe véve a piramisokban szakrálisan elhelyezett emberi maradványok számát, ami konvergál a nullához
OFF
ennek a tömegetetéshez kapcsolódása: az Ember elhelyezése a világban szintjén kezdődik és megvitatása hosszadalmas, de szerintem nem elhanyagolható fontosságú
ON
tehát legalábbis a tudománynak a tényekhez való viszonyulása kérdéses.
Ennek felvetése egy történelem könyv létrehozásakor is szempont (pl. a jövő nemzedék oktatása szempontjából is) mivel a tekintélyelvűségnek sokkal nagyobb terepe van a humán tárgyak esetében - ami kissé aggaszt SZMSZ.