nos, azért kérdeztem, mert - bár én sem vagyok orvos - én tudom. Vagy legalábbis több különböző tanár (BME vegykaros gyógyszerész, SOTE daganatkutató meg állatorvos) ugyanazt a magyarázatot adta, sőt rémlik még nagyon régről az "élet" c rajzfilmsorozat, ami szintén ugyanezt mutatta be gyerekek számára érthető formában.
a történet a következő: amikor megfogan az ember, egyetlen sejt. aztán kettő. aztán 4. differenciálatlanul osztódik a sejt ("burjánzik") és ehhez egy enzim szükséges. aminek a "leírása" minden ember DNSében benne van. aztán ez az enzim deaktiválódik, a sejtek differenciálódni kezdenek, az enzim leírását pedig a szervezet jól elássa egy fehérjeburok alá, hogy nehogy kiíródjon.
ha ez a fehérjeburok sérül, a DNSrészlet előkerül, kiíródik, és a riboszómákban elkészül az enzim. És elkezdi végezni a dolgát. Ideális esetben persze az immunrendszer leállítja és kiirtja ezeket az enzimeket, vagy el sem készül, ki sem jut a sejtmagból a mRNS, sőt ki sem írodik mRNSre az info, hamarabb visszateszik rá a védő fehérjeburkot.
Komoly gond akkor van, ha olyan sok helyen sérül a fehérjeburok, hogy a szervezet nem győz reparálni.
vagy ha valami hibás immunválasz miatt meg se próbál reparálni.
azt hiszem a tudomány mai állása alapján röviden ez a rák.