Szia Petra!
Biztos nem kapsz tőlem minden kérdésedre választ de egy biztos a kert művelésbe bele lehet tanulni ha van kedved menj egy kicsit a hozzászólásokban lefele megfogod látni, hogy milyen kertem volt régen és milyen van most.
Én is és a férjem is pesten nőttünk fel még egy vidéki nagyi se volt már felnőtt voltam és azt hittem a karalábé a föld alatt nő.Mindent többnyire könyvekből és szomszédoktól tanultunk
Tarack ügyben van tapasztalatom az ellen a feket fólia nem használ, mi méterről méterre szedtük ki ásóvillával , mert ha kapálod szét csapod a gyökerét és egy helyett többet csinálsz mert a legkisebb gyökérdarabból kikel.
A legegyszerűbben mégiscsak a glialka nevű gyomírtóval lehet, ez a talajt nem károsítja használata után bármit azonnal lehet ültetni.
De azt csak úgy lehet használni, hogy megkell várni míg a tarack 10-15 cm-re megnő akkor kell a szerrel a használati utasítás szerint lefújni, a szer nem a talajban fejti ki a hatását hanem a levélen keresztül felszívódik és a gyökeret pusztítja el.
Kb. 2-3 hét mire látható, hogy a földfeletti rész lesárgul, akkor már kilehet kapálni.
Természetesen ez hátráltatja az idei veteményezésed de megéri mert a leggondossabb kézi kiszedés mellett is még évekig fogsz vele küzdeni.
A tyukhúr bizony zavarni fog, még egy rendes sort se tudsz tőle húzni. Jobb összegyűjeteni és a komposztra tenni, ha az nincs akkor egyhelyre elásni ott is elfog bomlani.
A hagyma amit elültettél csak zöldhagymának lesz jó mert az ilyen hidegben ültetett hagyma nyár elején felmagzik.
Itt küldöm a késő ősszel vetett spenótom és borsóm