Sziasztok!
Elolvastam nagyon-nagyon sok hsz-t, (újszülöttnek minden ....) majdan totál zöldfülű lévén egy csomó kérdésem maradt. Szívesen fogadok minden okos ötletet, stb...
Kert kb 120 nm, (6X20)az előző tulaj 4X30-as területekre osztotta. Fekvése ÉK-D, ebből a hosszú keleti és a rövid déli oldal fallal határolt. Hol 3m, hol 1,5m magasan. A északról a második 30-as terület teljes egészében eperföld, szép, sötétzöld levelekkel, és sok-sok kutyaszarral a tetjén....
Első kérdés: eperkaki föld (kapálatlan, nem túl gyomos, de nagyon összevissza... nyomokban mulccsal) vajon fog-e teremni, vagy ássuk fel azt is...? Esteleg ültessük máshová, vagy szedjem szét a palántákat...?
Ásást egyébként két sor petrezselyem kivételével megtettük már, éspedig úgy, hogy a föld egy része egybefüggően tarackos volt+ rengeteg tyúkhúr- ezeket nem szedtük ki, hanem elvágtuk és fejjel lefelé beforgattuk. Zavarja-e ez a leendő veteményest...?
Nagymama tanácsára elvetettem pár sor korai krumplit, részint kavicsszemcsés- tarackos, részint humuszos tarackos (de megforgatott) talajba. Krumpli szomszédsága hónapos retekből, dug-és fokhagymából áll. Egyesek szerint ez még korai mindegyiküknek (tegnapelőtt történt). Ez igaz...?
Il vetésforgós tanácsait, forgatom, mint a bibliát, de még így sem tudom, az vajon mindegy-e, égtájilag milyen irányú ágyásokat kreáljak...?
Palántázós kérdésem is van: egyazon tálcába vetett paprikák és paradicsomok között óriási különbségek lettek. Paradicsom él, virul, nem nyurgul, nem dől. Kettő sziklevelük van, és alakulnak az újabbak is. Paprikák közül azonban csak néhány dugta ki a fejét, U alakban meghajolva, és csak mostanra... Mi lehet a gond...? Valamint tarackirtás (iszonyat meló lenne, főleg, hogy már ástunk) helyett jobban járok-e, ha sötét fóla segítségével vetek-ültetek, vagy akad-e alternatív ötlet. Gyomirtót nem szeretnénk...
Uccsó kérdés- első körben, hogy kb 3 napos fóliasátor (3X2-es) számára nyilván idő kell, míg felmelegszik alatta föld-levegő, stb. a salátával is várjak addig? Vagy rakhatom kapásból szabad földbe?
Köszi mindenkinek a helpdesket, és nagyon jó kertészkedést!
(Ugye mindenki beletanul előbb-utóbb...?)
petra