A villogás sebességprobléma. A normál tv kamera 50Hz felvételi frekvenciájú, s mivel a 8mm-es gépek pillája háromágú, ehhez pontosan 16,67 kép/sec sebességre kell beállítani, és akkor nem villog. Hogy a DV kamerádnak mi a képfrekvenciája, arról fogalmam sincs. Lévén digitális a technika, nyugodtan eltérhetnek az 50Hz-es szabványtól, lehet, hogy azért villog. (Mondjuk 60Hz-el megy, vagy 43,3Hz-el, vagy mittudomén, ezeknek a japóknak a szemük sem áll jól.) Ha minden kötél szakad, próbáld meg egy tv kártyára akasztott analóg videokamerával. Nekem a JVC GR-C1-el gyönyörűen, villogásmentesen működik a dolog.
A vászont "lekamerázni" meg butaság. Fogsz egy hosszú kartondobozt, a közepére szerelsz egy kb A/4 mattüveget, a két végén vágsz egy-egy 5cm-es lyukat, egyik oldalon bevetítesz, a másik oldalon bekamerázol, és ha a mattüveg pont merőleges, akkor pontos képet kapol. Persze oldalcseréset, de ha úgyis DVD-t akarsz belőle csinálni, akkor ez nem gond, azt simán átfordíthatod már egy videoabajgatóval.
Hogy a filmmúzeumban hogy csinálják? Tudom. De a lelkemre kötötték, hogy ne terjesszem, mert titok. Hogy mekkora titok, azt mos ne feszegessük, tekintettel arra, hogy állítólag saját maguk is bemutatták a dolgot, amikor ezt a munkát kezdték, de hát nekem végülis mindegy. Ahogy fentebb leírtam, úgy LEHET átvenni. Mindenki így is szokott, az összes videográfus, meg ilyen-olyan kisiparos, scannelésről esetükben szó sincs.