Gyulus Creative Commons License 2007.02.28 0 0 423

Kicsit korrigálnálak. Az 1974-es Mr. Olympiára való felkészülést mutatták, ami nem az első, hanem az ötödik ilyen címe volt Arnoldnak.

Egyébként én sem ilyen párhuzamos történetmesélésre számítottam, de ha belegondolunk, teljesen jól van ez így. A film végülis három idősíkban pereg.

A legrégebbiben, Arnold gyerekkorában csak foszlányos emlékképeket látunk fekete-fehérben - ezek nagyon régen történtek már, és mi magunk sem emlékszünk részletesebben a saját gyerekkorunkra.

A második síkon Arnold ifjúkorát, pontosabban testépítő karrierjének csúcsát láthatjuk. A film képvilága itt meleg színekben úszik, és itt sem részletes életrajzot láthatunk, sokkal inkább fontos momentumokat, amelyek azért tisztességes terjedelmű jelenetekben kerülnek felidézésre.

Legrészletesebben, és a legfrissebb, legrealisztikusabb színvilággal a jelen eseményeit követhetjük nyomon. Itt viszont szinte mindent megtudhatunk Arnold kampányáról, annak hátteréről, és persze sokminden kiderül Arnold személyiségéről is.

A három idősíkon bemutatott Arnold-személyiség egy egységet alkot, tökéletesen kiegészítik egymást, és nincsenek ellentmondások.

Be kell látni, hogy 84 percbe ennél több nemigen férhetett volna bele.

Arnold életútját pontosan ismerhetjük már Arnold: Utam a csúcsra, vagy Wendy Leigh: Arnold Schwarzenegger regényes élete c. könyvéből. Ezekből többnyire minden kiderül a filmes karrier csúcsáig bezárólag.

Arnoldról azóta tudunk némileg kevesebbet, amióta politikai pályára lépett, és ezt az űrt remekül betölti ez a játékfilm. Ebből kifolyólag én nem bánom, hogy alapvetően újdonságokat mutatott nekem, nem pedig a már pontosan ismert múltat.

Egyébként véleményem szerint megérne egy trilógiát az életútja: Arnold a testépítő, a filmsztár, a politikus. 3 x 2 órában is érdekesen lehetne mesélni az igencsak kalandos és eseményekkel teli életéről.

A színészi alakításokról: nem értek egyet veled. Jürgen Prochnow (ő alakította az idősebb Arnoldot) bár fizikumában kevésbé hasonlít Arnoldra, mint Roland Kickinger (ő alakította a '70-es évekbeli Arnoldot, de amellett, hogy testépítő, Arnold klasszisokkal nagyobb volt a maga idejében), de gesztusait, jellemét tökéletesen adta vissza. Én speciel kvázi "elhittem", hogy Arnoldot látom. Erre csak rájátszott, hogy Reviczkyt választották szinkronhangjának, aki több filmben is szinkronizálta Arnoldot. Tény, hogy a Terminátorban és jópár akciófilmben Gáti Oszkár volt a magyar hangja, de a Hull a pelyhesben biztos, hogy Reviczky szinkronizálta, és a vígjátékjaihoz jobban is illik ez a hang, márpedig Arnold alapvetően egy mókás fickó.

Szerencsére a felvételem hibátlan lett, a borító pedig szerintem is tetszetősre sikeredett. Mindamellett én is várom, hogy kiadják DVD-n anamorf képpel, szinkronnal, felirattal - esetleg némi extrával. Különösen örülnék a kampánnyal kapcsolatban fellelhető eredeti híradó-részleteknek. :-)

Előzmény: Thomas_ (421)