Nálunk a borbírálat a következő módon történik:
A mintákat egy héttel az eseményt megelőzően, a hegyközség erre megbízott emberei gyűjtik össze, az általuk hozott szabvány üvegekbe.
A mintát nem én veszem meg, hanem ők.
Mintát leadni csak abból a borból lehet, amelyikből legalább 50 liter van a mintavétel időpontjában.
A minták mindegyike kap egy sorszámot. Egy külön jegyzőkönyve természetesen dokumentálják a mintaadó nevét, a minta megnevezését és a származási helyét.
A mintákat független zsűri minősíti, ők nem helybeliek, hanem a megyében ismert borászok, egyetemi tanárok, járatos borminősítők. pl. tavaly volt egy-egy tag Szlovéniából és Horvátországból is.
Miután a zsűri nem helybeliekből áll, így a nevük alapján a borokat sem ismerhetik fel.
A mintákat a sorszámok alapján minősítik és azokat csak a minősítés után vetik össze a nevekkel.
A hegyközség bora természetesen csak helyben termelt bor lehet. Csalni nem nagyon lehet, de nem is érdemes.
Láthatóan büszke vagy a sikeredre (jogosan), de sokkal elegánsabb, igényesebb, ha az okleveleden nem "vegyes vörös", hanem Kékfrankos- Pino noir cuvée szerepel, mert ahhoz már hozzá lehet kötni a konkrét színt, ízt, zamatot, gyümölcsösséget és a saját igényességedet, de a "vegyes vörös"-ben ez elvész. Nálunk a borbírálat a következő módon történik: