Ati356 Creative Commons License 2007.02.24 0 0 304

Nos kedves Maaancus! Bár nem topic téma de annó érdekeltek ezek a témák, ezért amennyire tudok válaszolok a felvetésedre.

Igen az idő is viszonylagos épp úgy mint a sebesség.

A sebességet egyszerűbb megmagyarázni. Gondolj arra, ha kocsival utazol 50 km/h-val, akkor a Föld felületéhez viszonyitva haladsz ennyivel. A másik sávban azonos irányban és sebességel haladó kocsihoz képest viszont 0 km/h-val, míg a veled szemba jövő és azonos sebességgel haladóhoz képest 100-zal. Érthető?

Nos a szonda sebessége a marshoz képest a két test haladási irányától és sebességétől függ!

Az idő pl nagy gravitáció közelében lassabban telik, mint kisebb gravitációnál. Ez mérhető is, és mérték is (több 100 v 1000 m mélységben és vmi hegy tetején egy egy atomórát helyeztek el, ami nemtudom hány millió év alatt késne vhány ezred másodpercet, nos ezek et az órákat egy év múlva megnézték. és eltérő időt mutattak) De a relativitáselmélet szerint a sebességtől is függ.

Ja és it jegyzem meg, hogy olvastam (már sajna jó régen ezért nem emlékszem már pontosan) hogy vmilyen elemi reakció nem magyarázható módon játszódik le. Illetve csak akkor lenne magyarázható, ha az a vmi (atomi szintű vmi, bocsi de vmi spéci neve volt) az időben vissza fele halad. Akkor hülyeségnek tartottam és nem is értettem (gyerek voltam még, és vmelyik Élet és tudományban volt), de azért elgondolkodtató.