Ferig Creative Commons License 2007.02.23 0 0 1618
Mitől jó a bentonit a bor derítésére?

A bentonit fõleg montmorillonit agyagásványból álló kõzet (montmorillonit-tartalom > 50 %, egyéb ásványi összetevők: kvarc, plagioklász, kaolinit, illit, stb.) Általában Na-montmorillonitról van szó. A kőzet a nevét az USA-ban található Fort Benton helység után kapta, ahol a múlt század végén első ízben tárták fel.

A bentonit előnyös tulajdonságai, pl. a bor derítésére:
1. nagy duzzadó képessége(gyorsan felveszi a vizet)
2. kiváró ioncserélő képességgel rendelkezik
3. kiváló adszorpciós képessége van (A szerves vegyületeket leköti). Kiválóan alkalmas a fehérjék mustból, borból és más italokból történő eltávolítására.
4. tixotróp (kevergetésre folyékonnyá válik, majd magára hagyva kocsonyaszerűen megszilárdul és leülepszik, azaz a bor szakszerű fejtéskor az nem zavarosodik meg újra).

Én elsősorban fehérborok derítéséhez használom, vörösborra is próbáltam már, de a kipróbálást követően az a tapasztalatom, hogy tompítja a vörösbor színét. Vörösborban való alkalmazás előtt célszerű kis tételben (1 liter) kipróbálni.